ODGOVOR DIJASPORE DRAGUTINU LESARU: Lov u mutnom

Dragutin Lesar predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada uputio je dijaspori otvoreno pismo u kojem kritizira njihovo ponašanje kod peticije za referendum za izmjenu ZOR. Njegovo ponašanje je sasvim u skladu demokratskih pravila i moglo bi se ozbiljno razumjeti i biti doprinos u ozbiljnoj diskusiji u izmjeni Zakona o pravu glasa dijaspore. Moglo bi …da nije krajnje cinično i gotovo uvredljivo. Kao i mnogi drugi populustički oportunisti gospodin Lesar pokušava po pravilu „držite lopova“ privući pažnju na sebe i svoju stranku. Za sve što u Hrvatskoj nije dobro optužuje dijasporu i njeno pravo glasa.
Posuti se pepelom po vlastitoj glavi …gospodinu Lesaru ne pada na pamet. Gospodin Lesar sjedi u Saboru …ne voljom hrvatskog naroda …nego zbog mogućnosti koju mu pruža …po njegovom mišljenju nedemokratični Izborni zakon. Citat iz njegovog Otvorenog pisma: Nakon što birači izaberu stranke (jer je u partitokratskom sustavu nemoguće birati osobe) koje će ih predstavljati u parlamentu, prestaje izravni utjecaj građana na odluke vlasti.
Gospodin Dragutin Lesar se sasvim pragmatično dao postaviti na listu stranke (HNS) i kada je narod izabrao stranku ušao je u Sabor. Sada …kada je izašao iz stranke, tvrdi da narod nije izabrao stranku, nego njega i ostaje u Saboru kao samostalni zastupnik. Za nedostatak radničkih prava u Hrvatskoj gospodin Lesar krivi dijasporu. Po pravilu …neka visi Pedro, gospodin Lesar pokušava jeftinim populističkim metodama prikupiti glasove za svoju novoosonovanu stranku, nudeći se svima ugroženima kao jedina stranka koja razumije njihove probleme.
Ovo pismo …gotovo je uvreda za hrvatsku dijasporu, jer baš sad kada smo počeli učiti da se ne trebamo mješati u unutarpolitičke stvari u Hrvatskoj, stiže nam ukor da to ne činimo dovoljno, da podržavamo samo jednu političku opciju… Istina jest da u ponašanju hrvatske dijaspore ima dosta stvari o kojima bi se trebalo ozbiljno diskutirati, ali svojim otvorenim pismo gospodin Lesar se sam isključuje kao ozbiljan sugovornik i partner u diskusiji. Dobar dio hrvatske dijaspore, barem onaj politički zainteresiran, uključen je u sindikate zemalja u kojima radi. Svima je poznato da zakone o radu sukreiraju i sindikati. Da bi bili ozbiljan partner sindikati moraju biti dobro organizirani. Moto sindikata je …zajedno smo jači.
Pitanje gospodinu Lesaru …kako stoji s tim zajedništvom u hrvatskim sindikatima? Za njega steVi gospodine Lesar, kao dugogodišnji čelnik sindikata i osobno odgovorni. Igra koju Otvorenim pismom igrate gospodine Lesar, je vrlo opasna. Vidite li njene moguće kobne posljedice, ili vam je stvarno samo stalo do jeftinih poena pa …koštalo šta koštalo. Račun će ionako platiti narod, a Vi će te se već nekako uhljebiti kod jednoga od bezbrojnih sindikata. Po mojemu mišljenju za stanje na području radničkih prava u Hrvatskoj krive su sujete sindikalnih čelnika, koji do sada na polju jačanja zajedničke sindikalne svijesti nisu učinili ništa, pa su sami sebe isključili kao ozbiljan partner u pregovorima.
Jednako tako i vi godspodine Lesar ovim Otvorenim pismom isključujete sami sebe kao ozbiljna politička oporba. Istina …tu je puno praznoga mjesta, ali da bi se ono ozbiljno popunilopotrebno je puno više od jeftinog populizma. Dobro ste shvatili kakvo nam vrijeme u Hrvatskoj predstoji. Shvatili ste da postoji puno mjesta za jednu sasvim novu političku opciju. Bilo bi dobro kada bi se na njenom formiranju ozbiljno radilo i bilo bi dobro kada bi shvatili da smo svi krivci za takvo stanje. Ta spoznaja bila bi dobar početak na svim područjima.
Za tako nešto potrebni su političari koji imaju neku dugoročniju viziju i koji misle dalje od termina idućih parlamentarnih izbora. Poznajete li nekoga takvoga gospodine Lesar? Peticiju za izmjenu ZOR-a bih rado potpisao, ali kada pomislim kome sve dajem podršku mojim potpisom …odustajem od toga. Predstoje nam vremena u kojima će nam trebati puno razuma i političkog umijeća. Prokužili smo Vašu igru gospodine Lesar. Želite li stvarno pomoći sindikatima ne činite im ovakve medvjeđe usluge. Možda se tako prikupi koji potpis više...

Emil Cipar
Hrvatski glas Berlin
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade