HDZ i SDP od jednog stvorili dva naroda

alt

Hoće li itko od političkih predstavnika Hrvata u BiH koji se ne slažu s ovim prijedlogom oko glasovanja podnijeti Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenu ustavnosti ili podići tužbu ili će plakati u priopćenjima?



Jadranka Kosor (HDZ) i Zoran Milanović (SDP) ekspresno su se dogovorili da hrvatski državljani s prebivalištem izvan granica RH mogu glasovati a birat će 3. zastupnika za Hrvatski sabor. Hrvati u Bosni i Hercegovini glasovat će tako na četiri biračka mjesta u BiH. To znači da će imati oko sekundu za glasovanje. Vladimir Šeks (HDZ) kaže da će vrijeme glasovanja riješiti zakonima. Dok im opet EU ne sjedne za vrat.

Cijela priča bode u oči iz najmanje dva razloga. Dogovor je bio prebrz za suglasje oko takvih teških ustavnih promjena. Ili su se dogovorili ranije, ili je Jadranka Kosor pristala pod diktatom Europske Unije. Čini se da su oba razloga jednako utjecala na ovakvu odluku.

Drugo što bode u oči je izjava Zorana Milanovića, čelnika SDP-a, da je problem riješen za 10 godina. Sudeći po političkim pretenzijama i silnicama koje vladaju u Hrvatskoj i EU, glasovanje hrvatskih državljana izvan RH rješavat će i ubuduće. Zapravo, smanjivat će prava hrvatskih državljana izvan RH.

Dogovor je dokaz dviju činjenica – da je hrvatska ljevica totalno anacionalna, za razliku od ljevičarskih stranaka u Europi. Da mi je vidjeti bilo kojeg francuskog ljevičara koji se, primjerice zalaže da Francuzi izvan Francuske imaju manja prava u Francuskoj nego što imaju.

SDP svjesno ide u razbijanje nacionalnog korpusa čije posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

Što se tiče HDZ-a, koji navodno štiti nacionalne interese, oni su odavno sluganski povili glavu i čine sve što centri moći traže od njih. HDZ se izjednačio sa SDP-om – EU im je cilj a ne sredstvo i za taj cilj će raslojiti i nacionalni korpus ne pitajući za budućnost Hrvata.

Jedina mogućnost za osporiti ovaj dogovor je tužba Ustavnom sudu ili Zahtjev za ocjenu ustavnosti, jer u Ustavu piše da su svi državljani RH jednaki pred zakonom. Problem je što su HDZ i SDP učinili da zakon nije jednak za sve. Jer hrvatski državljanin u Hrvatskoj može glasovati a hrvatskim državljanima izvan RH tehnički onemogućuju pravo glasovanja.

No, dok Dragan Čović kazuje da je u redu što će Hrvatska u EU na uštrb prava dijela svojih državljana, Božo Ljubić negoduje, a jedini konkretko nešto želi napraviti je BraziLijanović, i to što želi konkretno napraviti je blokada cesta, što je potpuno krivo.

Hoće li itko od političkih predstavnika Hrvata u BiH koji se ne slažu s ovim prijedlogom oko glasovanja podnijeti Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenu ustavnosti ili podići tužbu ili će plakati u priopćenjima?

Zbog takvih hrvatskih političara postoji mogućnost da Hrvati s dvije strane granice postanu i dva različita naroda.

Primjedbe

Popularni postovi