STIPE JURIČ: MUDROST LIJEPA GOVORA U KNJIZI SIRAHOVOJ


Stipe Jurič 
Biser biblijske mudrosti
Mudrost lijepa govora u Knjizi Sirahovoj

ISBN 978-953-241-188-1
1. izdanje, Zagreb 2010.
Format: 13 cm x 21 cm, 332 str.
Uvez: tvrdi
Naša cijena: 100,00 kn
 
   
   
 U središtu Knjige Sirahove pouka je o mudrosti u kojoj starozavjetni pisac daje biblijski odgovor na pitanje što je mudrost i kako se mudar čovjek ponaša u svakidašnjem životu. Knjiga Sirahova, biser biblijske mudrosti, nudi mnoge poticaje za izgradnju mudrih životnih stavova, koje svakodnevno treba iznova potvrđivati. Poticanje na nadziranje jezika i uljudnost govora središnja je tema cjelokupnoga biblijskog mudrosnog poučavanja. Kao i većina mudraca, Ben Sirah odlučno osuđuje grijehe jezika i izravno proziva i poziva svoje učenike da se klone svake laži, jer od nje nikakva dobra.
Tumačeći sadržaj Knjige Sirahove dr. Jurič vrlo detaljno obrađuje Ben Sirahove pouke smještajući ih pri tome u širi kontekst istočnjačke književnosti, ali i u odnosu na židovske nekanonske knjige ne zanemarujući tadašnje povijesne, društvene i političke prilike. Navodeći i obrazlažući ključne teme knjige Sirahove, autor ih povezuje s cjelokupnim Svetim pismom, kako židovskim kanonom tako i kršćanskim Novim zavjetom.
"Autor piše argumentirano i zanimljivo. Ima posebno smisao za panoramski pristup i sintezu. (…) Dobro je da djelo izlazi na hrvatskome jeziku koje ovakvom edicijom unosi istinski i izvorni sadržaj, popunjava i obogaćuje biblijsko teološku ponudu našeg podneblja" istaknuo je recenzent prof. dr. Nikola Hohnjec.

O AUTORU
Dr. Stipe Jurič OP rođen je 1951. u Tomislavgradu. Studij filozofije završio je u Chieriju (Torino), studij teologije u Bologni, te studij biblijskih znanosti u Rimu (PIB, PUST) i Jeruzalemu (ÉBAF). Od 1986. profesor je biblijskih znanosti na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskoga u Rimu.
Objavljuje u domovini i inozemstvu. Autor je više studija i knjiga iz biblijskih znanosti. Specijalnost mu je Knjiga Otkrivenja (Apokalipsa), koju posebno proučava i istražuje, o čemu svjedoče brojne studije, te knjige Apokalipsa. Knjiga koja svršava Božji razgovor s ljudima (2004.), 1260 dana u skloništu. Kušnja i spas Crkve u knjizi Otkrivenja (2005.) te Misterij Boga i čovjekova spasenja izražen ljudskim jezikom (2008).
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade