Đapić: Josipović je prekršio ustavne ovlasti
PETAK, 16 TRAVANJ 2010
SPLIT - Hrvatska stranka prava oštro je u petak osudila istup predsjednika Republike Ive Josipovića u parlamentu BiH ustvrdivši da je njegova isprika u ime hrvatske države i naroda negiranje povijesnih činjenica, ali i kršenje Predsjednikovih ustavnih ovlasti. Počasni predsjednik HSP-a i šef Povjerenstva za položaj Hrvata u BiH Anto Đapić ocijenio je nedopustivom i politički opasnom činjenicu da je predsjednik Josipović istupio u ime hrvatske države i naroda bez dogovora i suglasnosti s Vladom premijerke Jadranke Kosor.

"To je vrlo štetno. Ne smije se dogoditi da hrvatski predsjednik sebi pripisuje ustavne ovlasti koje mu ne pripadaju. On je sukreator vanjske politike, a ne kreator, što znači da nije smio zaobići Vladu. Josipović je intelektualac i dugogodišnji političar kojem su vrlo dobro poznate povijesne činjenice sadržane u Deklaraciji o Domovinskom ratu iz 2000.", kazao je Đapić, ističući da će HSP-ov predsjednik i saborski zastupnik Danijel Srb zatražiti raspravu u Saboru "o štetnim potezima hrvatskog predsjednika".

HSP pozdravlja Josipovićevo odavanje pijeteta žrtvama s bošnjačke i hrvatske strane, za razliku od njegove isprike u Sarajevu za koju su ustvrdili da će potaknuti reviziju hrvatske povijesti, čime će ugroziti i njezinu budućnost. "Nijedno sudsko vijeće za ratne zločine međunarodnoga suda u Haagu još nije proglasilo Hrvatsku agresorom na BiH. Nisu ni mogli, jer ni Mesić ni Račan nikad nisu upotrijebili riječi koje je izrekao Josipović. Što će biti sada s Hrvatskom i njezinim u Haagu optuženim generalima, ne usudimo se ni pomisliti", poručio je Đapić.

Primjedbe

Popularni postovi