SJEĆANJE NA PAVU TERZIĆA

U jesen 1991. u Hrvatsku je stigao 23-godišnji Pavo Terzić. Hrvat rođen i odrastao u Njemačkoj, ostavio je obitelj i sigurnost doma i došao braniti Domovinu. Hrvat od oca slavonca iz Garčina pored Sl. Broda, i majke dalmatinke iz Šibenika, svoj ratni put započeo je u šibenskoj 113.brg. HV-a. Nakon prvih ratnih iskustava odlazi u Slavoniju očevu rodnu grudu, i pridružuje se SIV-u pri 139. brg. HV-a iz Sl. Broda. Nakon ratišta u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, početkom 1992. sa grupom suboraca odlazi na specijalističku commando obuku i pridružuje se Specijalnoj postrojbi Glavnog stožera HV-a bojni "Frankopan". Ubrzo odlazi na ratišta u BiH te sa postrojbom prolazi teške ratne dane na području Kupresa, Šuice, Tomislavgrada, Bugojna, Vakufa...
18.01.1993. odlazi na pregovore hrvatskih i bošnjačkih snaga kod Gornjeg Vakufa. Prilikom neočekivanog otvaranja vatre bošnjačkih snaga, Pavo pogiba. Pogođen je s dva snajperska metka i aktivirala mu se u ruci ručna bomba koju je pokušavao baciti na neprijatelja štiteći ostale suborce. Taj njemački Hrvat završava svoj ratni i životni put u 25. godini života, daleko i od očeve i od majčine rodne grude, ali ipak u borbi za opstojnost hrvatskog naroda.
Pavo Terzić sahranjen je u Slavoniji, na groblju u Starom Topolju pored Slavonskog Broda.
18.01.2010. na 17. obljetnicu smrti tajnik UHD91 Saša Stanković došao je odati počast Pavi Terziću. Ispred UHD91 i udruge bojne "Frankopan", položio je zajednički vijenac na grob ovog junaka Domovinskog rata. (tyson)
ddrh.com

Primjedbe

Popularni postovi