PRIOPĆENJE MEDIJIMA: HSK u Švicarskoj jednoglasno je izabrao Prof. dr. sc. Davora Pavunu za novog predsjednika


U nedjelju 28. veljače 2010. u Hrvatskoj kući u Oltenu održana je sjednica Središnjeg odbora Hrvatskoj svjetskog kongresa u Švicarskoj i Lichtensteinu (HSK CH/FL), a na koju je bilo pozvano i dvadesetak potpisnika poznate Zamolbe švicarskim vlastima za dokidanje zabrane nastupa M. P. Thompsonu u Švicarskoj.

Poseban gost večeri bio je veleposlanik R Hrvatske u Švicarskoj Jakša Muljačić. Glavna tajnica Franjica Kos podnijela je kratko izvješće o stanju HSK i aktualnim teškoćama, glasnogovornik HSK dr. fra Šimun Ćorić je izvijestio o stanju HSK na svjetskoj razini, a prof. Marina Pražetina, ravnateljica Hrvatskih dopunskih škola bila je zadužena govoriti o stanju i perspektivama važnog rada s hrvatskom djecom. Dr. Edo Krušlin je istaknuo važnost ovakvoga hrvatskog zajedništva i međusobnog uvažavanja, dipl. ing. Osvin Gaupp je informirao o koracima HKZ-a u slučaju M.P. Thompsona, a Mario Lovrić o organizacijskom napretku Hrvatskih svjetskih igrama u Zadru od 18. do 24. srpnja ove godine.

Posebna poslastica na ovom susretu bila je nazočnost poznate klape Chorus Croaticus i njihova voditelja Mr. mr. Frane Vugdelije, koji nisu samo svojim prekrasnim pjevanjem oduševili sve nazočne. Naime, Frane je posvjedočio o prvim koracima stvaranja temelja Hrvatskog svjetskog kongresa, kad je 1991. kao predsjednik Koordinacije hrvatskih udruga u Švicarskoj, zajedno s dr. Edom Krušlinom i dr. fra Šimunom Šitom Ćorićem iz Švicarske, dr. Marijanom Brajinovićem iz Austrije, s dr. Nevenom Šimcom i dr. Markom Đidarom iz Francuske, te dr. Ivom Jolićem iz Njemačke, a na sastancima od Basela, Beča i Pariza, stvarana osnovna struktura ovoga temeljnog hrvatskog povezivanja po cijelom svijetu. Vugdelija će nas ugodno iznenaditi sljedeće godine organiziranjem 20-te obljetnice tih događanja.

Kako ostaju upražnjenja mjesta predsjednika HSK CH/FL dr. Vlade Šimunovića (iz zdravstvenih razloga) i gl. tajnice Franjice Kos (povratak u domovinu), za novog predsjednika jednoglasno je izabran Prof. dr. sc. Davor Pavuna, svjetski poznati fizičar i član stručne ekipe američkog predsjednika Baracka Obame, a isto tako za gl. tajnicu Branka Lovrić. Od njih se očekuje, da zajedno s dopredsjednicima HSK CH/FL Tomicom Mijatovićem, dr. Alenom Kordićem i ostalim dužnosnicima i članovima kongresa, pokrenu još veću djelatnost HSK u ovoj zemlji. U tom smislu ide i već nakon sastanka donesena odluka da HSK CH/FL otvori prijateljsku elektronsku stranicu intelektualaca i poslovnih ljudi u Švicarskoj i Lichtensteinu pod imenom .www.hrvatskaveza.ch

Namijenjena je povezivanju i učvršćivanju prijateljskih i poslovnih veza među nama, tako da možemo lakše kontaktirati i sretati jedni druge, a i međusobno se pomagati. Ovu elektronsku stranicu uređuje i vodi pravnik i predsjedatelj Radnog odbora za mladež Hrvatskog svjetskog kongresa u CH/FL Ilijas Radonjić (Grederstr. 54, CH-4512 Bellach), a svoje prijave (ime, prezime, titula, adresa, telefon, e-mail, zanimanje te, ako ima, ime i vrsta tvrtke), šaljite na e-mail: hrvatski-svjetkong@gmx.ch Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Uz zahvalu dr. Šimunoviću i željama za dobro zdravlje, nazočni su se u dirljivim govorima i zahvalama oprostili od Franjice Kos, zaželjeli njoj i njenom suprugu Dragi sretan povratak i život u svom Varaždinu!

B. Lovrić

Primjedbe

Popularni postovi