LUKA PLOČE BI ZA DVIJE GODINE MOGLA IMATI NAJSUVREMENIJE POSTROJENJE ZA PRERADU OPASNOG OTPADA

11.03.2010. | 13:08

predstavili postrojenje uz kanal vlaška - more

Ploče: sto milijuna eura za preradu otpada

Predviđena lokacija postrojenja, uz kanal Vlaška − more
Oko 100 milijuna eura koštalo bi višenamjensko postrojenje za preradu komunalnog otpada uz kanal Vlaška − more, u kojemu bi radilo više od 70 djelatnika. Na nekoliko tisuća četvornih metara zatvorenoga prostora prihvaćao bi se otpad izravno iz komunalnog vozila, jer, osim velikih ili neobradivih komada, ne bi bilo potrebe za prethodnim razdvajanjem otpada.

Koristila bi se mehanička obrada otpada, jer MOO postrojenje raznim tehničkim rješenjima može odvojiti otpad koji se može reciklirati. Ostatak otpada obrađivao bi se mehanički, tako da bi se promjenom atmosferskih utjecaja ubrzavao prirodni raspad otpada i oslobađali plinovi, što se i inače događa u prirodi, a koji bi se u daljnjem postupku pretvorili u električnu energiju.

Nakon svega, ostalo bi dva do četiri posto neiskoristivog dijela otpada, koji se koristi u građevinarstvu i neškodljiv je za prirodu. Istaknuto je to na prezentaciji takvog postrojenja u engleskom gradu Manchesteru, koju je organizirao Pomorski servis Luke Ploče. Pomorski je servis do sada otpad prikupljen u luci Ploče predavao na lokalni deponij Lovornik, gdje se otpad zbrinjavao na neodgovarajući način, te su odlučili pronaći zadovoljavajuće rješenje.

U cjelokupni projekt uključena je i zagrebačka braniteljska zadruga “Zdravi okoliš“, koja je i predstavnik MOO tehnologije zbrinjavanja otpada. Prednost u zapošljavanju imali bi nezaposleni hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, za koje bi se, u slučaju potrebe, organiziralo doškolovanje. Grad Ploče osigurao bi višemilijunska sredstva od ekološke rente koju bi uplaćivali gradovi i općine koji bi dovozili otpad.

Za eventualnu realizaciju projekta bile bi potrebne dvije godine, a minimalna godišnja količina otpada koja bi se dovozila u Ploče ne bi smjela biti manja od 80 tisuća tona. Budući da Dubrovačko-neretvanska županija trenutno proizvodi oko 50 tisuća tona otpada godišnje, jasno je da bi projekt morao obuhvatiti i značajan dio Splitsko-dalmatinske županije. U slučaju potrebe, u postrojenju bi se, osim komunalnog otpada, mogla zbrinjavati i otpadna ulja. Inicijatori projekta tvrde da imaju podršku Vlade RH, Županije i Grada Ploča.

Ante Šunjić / EPEHA

Ekolozi zadovoljni

− Najprije treba napomenuti da sadašnji poludivlji deponij na Lovorniku nema veze s predloženim projektom, te bi se trebao potpuno sanirati i zasaditi zelenilom.

Način zbrinjavanja otpada planiranim projektom ne zahtijeva nužno selektiranje otpada, nego će se primarna selekcija obavljati u budućem MOO postrojenju. Proces zbrinjavanja otpada kakav se planira u Pločama trebao bi biti najsuvremeniji, bez loših utjecaja na okoliš i na kakvoću zraka.

Pritom je vrlo značajno da se izvan postrojenja, kako u centru Ploča tako i u okolini, ne bi trebali osjećati nikakvi neugodni mirisi. Čini mi se da bi ovo bilo dobro rješenje za cijelu županiju i više se ne bi tragalo za lokacijom centra za zbrinjavanje otpada − rekla je Ana Musa, predsjednica Udruge “Lijepa naša“.

Primjedbe

Popularni postovi