ZAMISLITE KOLIKO SU HERCEGOVCI OGAĐENI U HRVATSKOJ, KAD IH MORAJU BRANITI BUTKOVIĆ I JUTARNJI LIST!!!?

Četvrtak, 25 Veljača 2010 19:23

Jedan bezazleni, gotovo rutinski novinski tekst o okolnostima ustavnih promjena, što smo ga prošli tjedan objavili kolega Augustin Palokaj i ja,

punih je šest dana najkomentiraniji članak internetskog izdanja Jutarnjeg lista: dosad je pod tim tekstom, koji govori o raspoloženju hrvatskih građana prema ukidanju prava glasa Hrvatima u dijaspori, objavljeno više od pet tisuća postova!

Ishod predsjedničkih izbora ili pad Ive Sanadera (kao i pokušaj povratka Ive Sanadera) izazvali su znatno manje reakcija. Sadržaj ovih reakcija donekle je karakterističan za hrvatsku internetsku sferu: ljevičari i desničari, postpartizani i postustaše vrijeđaju se i kontaminiraju medijski prostor.

Kao Srbi do Oluje

No, ono što je specifično za reakcije na članak pod naslovom “Svaki drugi Hrvat za ukidanje prava glasa dijaspori” jesu izljevi mržnje protiv Hercegovaca. U nekim se postovima Hercegovcima, kao i Hrvatima iz Bosne, čak oduzima nacionalnost, pa ih se naziva katolicima iz Bosne: u većini protuhercegovačkih komentara dominira zgražanje nad navodnim hercegovačkim primitivizmom, koje, objektivno rečeno, odaje primitivizam ili, barem, krajnju netoleranciju ljudi koji su to napisali. (više)

Jadnije ne može biti ako nas Butković brani.

On koji je godinama jahao na valu mržnje spram svega hercegovačkog. On kojemu su i Usorski, zenički, žepački... Hrvati - ako ih treba oblatiti - Hercegovci, jer 'svi su oni isti'. On bi i sad mijenjao zagrebačke Hrvate iz Herceg-Bosne za Srbe od kud bilo. I sad kad ga je prepala vlastita dijalektika mržnje, šalje nam mrvicu razumijevanja i obilje sreće u susretu sa svojom braćom i sestrama u Hrvatskoj. E, Davore, knjigo pročitana.

Primjedbe

Popularni postovi