U NJEMAČKOJ IH UHIĆUJU, U HRVATSKOJ IM SE (S)KLANJAJU

Preokret u Njemačkoj: Uhićen bivši udbaš Vinko Sindičić

Nijemci su obavijestili hrvatsku stranu o uhićenju i dodali da je ono povezano sa slučajem Đureković i da se promijenio Sindičićev status koji je dosad imao u Njemačkoj.

Preokret u Njemačkoj. Nakon što je jedan od najpoznatijih jugoslavenskih udbaša i atentatora Vinko Sindičić bio zaštićeni svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983., njemačka policija danas je u Münchenu uhitila Sindičića i pritvorila ga! Od zaštićenog svjedoka očito je postao osumnjičenik. U Njemačkoj još nema službene potvrde te informacije, ali neslužbeno smo doznali da su Nijemci obavijestili hrvatsku stranu o Sindičićevu uhićenju, s dodatkom da je njegovo uhićenje povezano sa slučajem Đureković i da se promijenio njegov status koji je dosad imao u Njemačkoj.

Ključni svjedok protiv Pratesa

Podsjetimo, Prates je u Münchenu prije godinu i pol dana osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu poznatog hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora marketinga zagrebačke Ine Stjepana Đurekovića. Sindičić je bio jedan od ključnih svjedoka, ali nije bio i krunski, kako se to pokušavalo kasnije dokazati, da bi se poljuljala presuda, jer je Viši zemaljski sud u Münchenu imao i niz drugih dokaza i indicija da osudi Pratesa. Moguće je da su Nijemci zaključili da ih je Sindičić u nekim elementima svojih svjedočenja varao, ili da su ga našli odgovornim za neko drugo kazneno djelo, jer se u Njemačkoj i dalje nastavljaju istrage o ubojstvima hrvatskih emigranata koja je počinila jugoslavenska tajna policija.

Robijao u Škotskoj

Kao što je poznato, Sindičić je robijao u škotskom zatvoru sve do kraja 90-ih zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula, a onda je izručen Zagrebu, gdje mu se sudilo za ubojstvo Brune Bušića. Međutim, zahvaljujući mnogim smicalicama, posebice ljudi iz prijašnjeg jugoslavenskog represivnog aparata, Sindičić je naprasno oslobođen svih optužbi i postao je slobodan građanin.

Nakon toga počeo je ucjenjivati svoje prijašnje šefove, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, šefove Službe državne sigurnosti, jer je tražio novac koji su mu ovi ranije obećali za usluge koje je on učinio za SDS. Sindičić je na suđenju Pratesu otvoreno svjedočio protiv te dvojice, za kojima je još ranije Njemačka raspisala međunarodne tjeralice zbog sumnje da su povezani s ubojstvima hrvatskih emigranata. Sindičić je sve vrijeme suđenja bio pod posebnom paskom njemačke policije, a sad se i sam našao iza rešetaka. Uskoro ćemo točno znati i zašto, piše Večernji.

Primjedbe

Popularni postovi