DIO NEDAVNOG INTERVJUA NINE RASPUDIĆA ZA PORTAL BITNO.BA

Razgovarao: Berislav JURIČ

.b: Što mislite o predizbornim obećanjima kandidata za predsjednika Republike Hrvatske koje se odnose na Hrvate u Bosni i Hercegovini?

Za razliku od Srba i Bošnjaka koji su imali i imaju saveznike, prema Hrvatima u BiH se čak i RH često ponašala maćehinski.

RASPUDIĆ: Stara izreka kaže da se najviše laže prije izbora i poslije lova... Činjenica je da je većina kandidata u ovoj predizbornoj kampanji posvetila veliku pozornost Hrvatima u BiH. To i ne čudi, ako uzmemo u obzir da će vjerojatno postotak-dva odlučivati o tome tko će ići u drugi krug. Pozitivno je to što većina njih ne docira svisoka nego ističe da će podržati put kojim odluče poći bh Hrvati. Ugodno iznenađenje je što su i neki kandidati od kojih se to najmanje očekivalo postali svjesni teške pozicije ovdašnjih Hrvata i potrebe za nekim novim rješenjima.

.b: Što je prema Vašem mišljenju glavni problem Hrvata u BiH? Je li problem u hrvatskim liderima, općoj nerazvijenosti BiH ili nečem trećem?

RASPUDIĆ: Tri su razine problema – prvo, Hrvati u BiH su najmalobrojniji narod, što ih u situaciji neriješenog nacionalnog pitanja često dovodi u podređen položaj u kojem ih se preglasava pa im se uskraćuju čak i prava koje imaju manjine u drugim zemljama. Druga razina problema je što se hrvatska politička elita, već dva desetljeća, uglavnom pokazuje nedorasloj situaciji s kojom se treba nositi, i u intelektualnom i u moralnom smislu. Jedni su ucijenjeni gospodarskim kriminalom, drugi nesposobni, a treći od ovih prvih i drugih ušutkani. Treći problem ticao se nedostatka vanjske potpore - za razliku od Srba i Bošnjaka koji su imali i imaju saveznike, prema Hrvatima u BiH se čak i RH često ponašala maćehinski. Sve to zajedno rezultira stanjem kakvo je danas, no stvari na sva tri polja idu nabolje, tako da sam optimističan.

.b: Trebaju li se Hrvati u BiH boriti za treći entitet i što bi prema Vašem mišljenju mogla biti njegova manjkavost?

RASPUDIĆ: Uskoro će se napuniti dvadeset godina kako je BiH podijeljena zemlja. Unatoč predstavi koja se igra za međunarodnu zajednicu na terenu imamo tri potpuno podijeljena društva. Treći entitet cijelo vrijeme postoji. Radi se samo o tome da se nađe pravno-formalni okvir za tokove koji se sada odvijaju u sivoj zoni, „ispod stola“, dakle, da se stvari i formaliziraju. Treća jedinica stvorila bi ravnopravan odnos između tri naroda, kod Hrvata bi vjerojatno dovela do jačanja osjećaja prema BiH kao svojoj domovini, a rješenjem nacionalnog pitanja bi konačno na dnevni red došla neka druga pitanja, od ekonomije do korupcije, kriminala i sl. Eventualne manjkavosti tiču se položaja Hrvata izvan entiteta i Nehrvata unutar entiteta. Ne vidim u čemu bi on bio lošiji nego danas, kad postoje „neformalni entiteti“ bez ikakvih mehanizama zaštite.

Kratkovidni politikanti ne vide da treći entitet nije razbijanje BiH, jer ne može se razbijati nešto što je odavno razbijeno...

.b: Kako komentirate paranoične reakcije Sarajeva na svaki spomen trećeg entiteta?

RASPUDIĆ: Radije bih to nazvao reakcijama sarajevskog političkog i medijskog establišmenta. Problem je u tome što ti ljudi već dva desetljeća uljuljkuju vlastite birače i publiku maksimalističkim obećanjima o unitarnoj BiH kojom će se komandirati iz Sarajeva. Uludo je protraćeno već četrnaest godina nakon rata, nije se napravio ni korak naprijed, a sa svakom novom generacijom odraslom u tri odvojena društva smanjuje se mogućnost ikakve održive BiH. Ti kratkovidni politikanti ne vide da treći entitet nije razbijanje BiH, jer ne može se razbijati nešto što je odavno razbijeno, već zadnji pokušaj njezinog održivog sastavljanja.

.b: Ukoliko se ustavne promjene ne dogode u skorije vrijeme, kakvu budućnost proričete BiH?

RASPUDIĆ: Dug i bolan proces odumiranja do konačnog raspada. (...)

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade