ŠTO JE 'RADNIK' HTIO REĆI??? ILI - TKO ĆE RODITI 'KLICU'

Kako riješiti hrvatsko pitanje? Predstavnici Hrvata ovdje konstantno se žale na navodno neravnopravan položaj. Što ćete Vi uraditi ako pobijedite?

- Ne želim rješavati probleme Hrvata u BiH sa Pantovčaka. Problemi Hrvata u BiH moraju se rješavati jednako u Grudama, Mostaru i Sarajevu. Treba izabrati ljude koji će najbolje znati voditi Hrvate. Zagovaram da ljudi sva tri naroda i oba entiteta nađu snage za zajednički dogovor i život u BiH.

Jer, kažem, BiH nema alternativu. Ona, pocijepana, ukopana u stranačke i ideološke rovove, sa figama u džepovima, majoriziranjem i etničkim čišćenjima jednostavno nema budućnosti. Gledajte, nije samo omča oko vrata jednom narodu. Nije budućnost u majorizaciji većinskog naroda. Nije budućnost ni u tome da Hrvati gledaju u Zagreb kao da on ima čarobni štapić, kao da će im nešto pasti s neba. Nije budućnost niti namjera Srba da insistiraju na svojoj opciji rješenja za BiH. Očekujem da mudrost prevlada. Kada se rodi klica zdravih odnosa tri naroda, to će biti početak prave budućnosti BiH.

Mislite li da bi probleme Hrvata riješio treći entitet? Hoćete li se za to zalagati?

- Revizija Dejtona, ustavne promjene i sve ono što se pokrenulo na razini vodstava stranaka u BiH i međunarodne zajednice ulijeva nadu da će se naći kritična masa razboritosti, mudrosti i pameti kako bi se postigao kompromis. Kompromis je jedina šansa. Bitno je da BiH bude u svojim granicama. To je strateški interes i Hrvatske. BiH mora biti sigurna i demokratska zemlja u kojoj će zajedno živjeti predstavnici tri naroda. Ali, samo gospodarski preporod će donijeti mir. On je izlaz iz mračnog tunela. (DNEVNI AVAZ)

P.S.
Kao što obično biva, populistima se događaju zamke u koje sami upadaju, kao i Bandić u ovom razgovoru za Dnevni avaz. Ne bi se htio nikomu zamjeriti, a istodobno pokušava otkriti 'toplu vodu' za rješenje zahladnjelih odnosa. Mir, mir, nitko nije kriv... ekonomija će riješiti probleme... treba kompromis... ne gledaj u Zagreb, ne poklapaj iz Sarajeva... I tu priču hrvatski birači prihvaćaju kao 'novu pomirbu', pače kao 'nadu', kao svjetlo na kraju mračnog tunela. Ne znaju da je Bandićevo svjetlo, zapravo vlak koji će ih definitivno pregaziti.

Primjedbe

Popularni postovi