OVAKO GOVORE BISKUPI KOJI OSJEĆAJU BILO SVOGA NARODA

4. Izbori: neka se čuje glas današnjih „pastira“!

Ima li taj čovjek priliku danas reći što misli, kako bi društvo trebalo izgledati u vjerskom i nacionalnom smislu? Jedna mu se prilika nudi ovih dana. To su predsjednički izbori.

Valja reći da i danas takav čovjek ima najrazvijeniji osjećaj za istinu i pravdu. Toga čovjeka zove Bog i Crkva, zovu ga naši biskupi preko svoje poruke, zovem ga i ja noćas da iziđe na izbore i dade svoj glas jednome od dvanaestorice. Istina je da nijedan od te dvanaestorice nije ni Petar ni Juda, ali je istina da nisu svi jednaki. Ne smijemo prepustiti medijima da odrade mjesto naroda tu ulogu; ne smijemo prepustiti ni onima izvana da to učine, niti onima unutra koji spremno izvršavaju njihove naloge, bez obzira što naš „pastir“ misli.

Ponavljam, taj naš mali čovjek kao i u vrijeme Isusova rođenja, ima najjasniji osjećaj za istinu i pravdu. On danas, doduše, nije sa svojim stadima, kao betlehemski pastiri. On je na svojim radnim mjestima, nesiguran često za svoj kruh i za kruh svoje obitelji. On je na mjestima koje čuva jedino svojom radinošću i poštenjem a nipošto tek po političkoj podobnosti; on je u poduzećima, uredima, polunapuštenim selima, on je možda u bolesničkim krevetima, u domovima i bolnicama. Takav umije razlučiti što je stvarno potrebno a što se takvim lažno predstavlja, takav će najbolje procijeniti tko najbolje to razumije od predložene dvanaestorice. Neka taj svakako iziđe i rekne tko je više zaslužio povjerenje naroda. Takav je čovjek, nažalost, postao previše šutljiv i u zadnje vrijeme slabo koristi izbore kao način usmjeravanja našega društva i naše države. Stekao je dojam da se s njime ozbiljno i ne računa. Neka sada izrazi svoje mišljenje. Ne treba pri tom misliti da njegov glas treba ići onome tko ima mogućnost da pobijedi. Neka izabere za kojega misli da je najbolji. Pozivamo sve, a u prvom redu takve ljude, jer je to najbolja garancija da ćemo jednom dobiti pravu sliku našega stanja. Izbori su jedna od malobrojnih mogućnosti da izrazite svoje mišljenje koje se mora uvažavati.

Zato treba dati glas onome koji je okrenut ovom narodu, kojemu je daleko važnije što narod misli i želi, nego što misle i žele njegovi tužitelji. Imamo među kandidatima takvih koji svojim osjećajima i svojim uhom okrenuti prema narodu, prema vama. Na vama je da prosudite sami koji najviše odgovara ljudskim i kršćanskim kriterijima, kako smo mi biskupi naveli u svojoj poruci. Ne dopustite da o našoj sudbini odlučuju oni koji niti poznaju naše želje i potrebe, niti ih one zanimaju. Nemojte se utopiti u masu za koju neki drugi proizvodi mišljenje.

Društvo vam ne daje mnogo šanse, ali ovu vam daje i iskoristite je.

Primjedbe

Popularni postovi