ODNOSI HRVATSKE I BiH

Odnosi Hrvatske i Bosne i Herecegovine

razgovor Josipa Jurčevića za sarajevski dvotjednik "Start", objavljeno 14. 12. 2009.
Pitanja za kandidate za predsjednika Hrvatske:

1. Da li građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo (dvojno) trebaju zadržati prava učešća na izborima, ali i dobiti prava učešća na referendumima koji bi se eventualno provodili u Hrvatskoj?

Pravo glasa i za osobe s dvojnim državljanstvom je civilizacijski standrard koji se temelji na nizu razloga i primjenjuje se u mnogim državama. Dakle, to je stečeno pravo građana BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, te ne vidim ni jednog razloga zbog kojeg bi ih trebalo sada diskriminirati na svim vrstama izbora, uključujući i referendum

2. Kako vidite buduću saradnju Hrvatske sa BiH?

Objektivno gledajući, Hrvatska i BiH su dvije države koje su u izuzetno velikoj međusobnoj ovisnosti. Nezamisliva je stabilnost, sigurnost i prosperitet u jednoj, ako isto nije i u drugoj državi. Već sam i u hrvatskim medijima naglašavao da se BiH – prem važnosti - za Hrvatsku nalazi na prvih sto mjesta, a potom slijede ostale države. I sa motrišta interesa BiH je ista situacija: Hrvatska je na prvih sto mjesta. To je razvidno i na prvi pogled, jer ako želite na geopolitičkoj karti vidjeti Hrvatsku, morate istovremno vidjeti i BiH. I obrnuto.

Stoga sam uvjeren da će Hrvatska i BiH imati sjajne međusobne odnose, čim u jednoj i u drugoj državi u državne institucije budu izabrane stručne, moralne i socijalo odgovorne osobe.

3. Koja su ključna neriješena pitanja između BiH i Hrvatske i kako ih riješiti?

Gotovo sva ključna pitanja – od sigurnosnih i povijesnih do gospodarskih i kulturnih – su neriješena, jer to odgovara vanjskim interesima koji žele potpuno kolonizirati i nadalje upravljati i s Hrvatskom i s BiH. Kad se hrvatsko i bosanskohercegovačko društvo riješe korumpiranih i neogovornih vlastodržaca, svi nesporazumi će se brzo riješiti dogovorom, jer postoji veliki broj zajedničkih interesa.

4. Kako vidite budućnost BiH i moguće uređenje ove susjedne zemlje?

BiH, kao i Hrvatska, ima velika prirodna bogatstva, izuzetnu ekološku očuvanost te izvrstan i raznolik socijalni kapital. To su pretpostavke bogatstva, stabilnosti i sigurnosti zajednice zbrinutih i sretnih ljudi. Nažalost, sada je potpuno obrnuta situacija i u BiH i u Hrvatskoj, zbog razloga koje smo naznačili. Uređenje BiH mora se temeljiti na općoj ravnopravnosti pojedinaca i skupina, te konstitutivnosti i jednakopravnosti tri naroda.

5. Da li Hrvatska treba nastaviti izdvajati dio proračunskih sredstava za BiH i na koji način?

Hrvatske obveze prema Hrvatima u BiH imaju duboko povijesno i moralno utemeljenje, koje je izraženo i u Ustavu Republike Hrvatske. Sukladno tome, Hrvatska svakako treba nastaviti novčano i na druge načine pružati pomoć Hrvatima u BiH. Sve to mora biti potpuno transparentno, te usuglašeno s državnim institucijama BiH jer to je i njihov interes. Tu pomoć nikako se nesmije koristiti ili tumačiti kao slabljenje države BiH.

6. Kako komentarišete slučaj Nike Lozančića i znate li koliko je još takvih osoba u BiH i u Hrvatskoj, te kako bi ste riješili tu pojavu?

Problemi te vrste su medijski prenaglašeni, tj. nisu bitni, jer se radi o manjem broju pojedinaca. No, ti slučajevi su ilustracija dubljih nesređenih odnosa između dvije države. Kad se i u BiH i u Hrvatskoj dogode kvalitativne upravljačke promjene, ova pojava će nestati takorekuć sama od sebe.

7. Kako riješiti pitanje imovine bh-preduzeća u Hrvatskoj?

Standardnim dogovorom, na načelu reciprociteta, a u mnogim slučajevima to bi praktično bili zajednički projekti.

8. Po čemu se Vi razlikujete od drugih kandidata za predsjednika Hrvatske kada je u pitanju odnos prema BiH i njenim građanima?

Ne želim biti neskroman te ću jasno reći: veoma sam stručan, moralan i socijalno odgovoran. O tome svjedoči moje dosadašnje djelovanje, stručni tekstovi i druge vrste javnog govora o BiH. A sve to je kod mene bilo potpuno jasno i jednako i u problematičnim razdobljima 1992. – 1995. godine. Uvijek sam mislio, govorio i postupao sukladno humanističkim načelima. O tome i na pojedinačnoj razini mogu, o svojim iskustvima samnom, posvjedočiti brojni građani BiH, bez ikakve razlike u etničkom, vjerskom ili nekom drugom smislu.

9. Čije glasove iz BiH očekujete?

I u BiH, kao i u Hrvatskoj, očekujem glasove brojnih poštenih ljudi koji su samosvjesni i koji se ne boje, te koji će u meni prepoznati dobrog čovjeka koji se u ničem bitnom ne razlikuje od njih.

Primjedbe

Popularni postovi