Rudolf: Slovenci su već dobili svoje arbitražne suce

Način na koji se u Arbitražnom sporazumu određuje sastav Arbitražnog vijeća, koje odlučuje o hrvatsko-slovenskim granicama, za akademika Davorina Rudolfa nova je zamka za Hrvatsku.

- Arbitrira “sud” od pet arbitara, jednog daje Hrvatska, jednoga Slovenija. Ostala trojica, a oni će zapravo odlučivati, biraju se s liste koja je stranama već dostavljena. Na njoj je osam imena, a samo je jedno poznato ime. To je Robert Badinter, no i on je ustavnopravni stručnjak - kaže akademik Rudolf za Večernji list.

"Izlobirali" u Bruxellesu osobe s popisa

Sedmorica su pak ostalih “anonimci”, činovnici Europske unije, pravnici, no nepoznati kad je riječ o sudovanju na temelju međunarodnog i međunarodnog pomorskog prava. Republika Hrvatska već u startu u neravnopravnu je položaju.

- Jer lista arbitara sastavljena je u Bruxellesu, bez konzultiranja
Republike Hrvatske, ali posve sigurno uz konzultiranje Slovenije, bez čijeg se mišljenja takav popis Europske unije ne može prihvatiti - upozorava akademik Davorin Rudolf.

Drugim riječima, on smatra kako su Slovenci već unaprijed “izlobirali” osobe s popisa. Davorin Rudolf kaže kako je i Crkvi i intelektualnoj eliti Hrvatske sve posve jasno – riječ je o teritorijalnom zahtjevu, a ne o uređenju granice.

Ustupanje hrvatskog teritorija

To je ustupanje hrvatskog teritorija, svakako, bilo da će koridor imati status otvorenog mora, slovenskog mora ili status zajedničke uprave.

Akademik Davorin Rudolf upozorava i na izjavu bivšega slovenskog ministra vanjskih poslova. On je naime bio “otkrio” što će se dogoditi ako Slovenija ne bude zadovoljna presudom arbitara:

“Organizirat će se referendum. Na tom će referendumu Slovenci odbiti presudu, a nitko im to neće zamjeriti jer su to napravili i Irci kad su odbili Lisabonski sporazum, a svi u Europskoj uniji bili su ljubazni prema njima”.

D.N.

Primjedbe

Popularni postovi