Predstavljena knjiga 'Odnos RH prema BiH 1990-1995.'

Zagreb, 13.11.2009., 07:40 | Mi. Dr.

Knjiga povjesničara i kandidata na hrvatskim predsjedničkim izborima Josipa Jurčevića 'Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini: 1990-1995.' predstavljena je večeras u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu.

Josip Jurčević
Josip Jurčevć (Foto: Pixsell)

O knjizi su govorili recenzenti - povjesničar Dragutin Pavličević i predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović te autor. 'Autor je časno i pošteno svjedočio na sudu u Haagu (u slučaju Prlić i ostali)', rekao je Šeparović dodavši kako bi osuda šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata mogla biti veliki teret ne samo za državu Hrvatsku nego za sve njezine građane. Ocijenio je kako bi to moglo biti štetnije od eventualne presude hrvatskim generalima iz Hrvatske.

Jurčević u svojoj ekspertizi o odnosima Hrvatske i BiH istinu stavlja iznad svega pa, kako smatra Šeparović, i time pokazuje da je ne samo povjesničar nego i pravi državnik. Napomenuo je također kako u svojoj knjizi autor razrađuje strategiju žrtve te dodao kako Hrvatska odnos s Haagom mora vratiti u pravne okvire. Jurčević smatra da se u Haagu vodi proces koji oblikuje hrvatsku budućnost, te da se u javnosti krimen iz Drugoga svjetskog rata prenosi na naraštaje iz 21. stoljeća.

'Sudu nisam zatajio ni jedan dokument'

Knjiga po znanstvenim standardima govori o odnosu institucija Republike Hrvatske prema institucijama BiH, rekao je dodavši kako ga je u istraživanju iznad svega zanimala istina, jer nas ona jedino može osloboditi. Ocijenio je kako knjiga nije išla nikom na ruku pa ni obrani generala Slobodana Praljka. 'Sudu nisam zatajio ni jedan dokument koji bi mogao utjecati na presudu', rekao je dodavši kako su neke institucije Republike Hrvatske same krivotvorile dokumente na temelju kojih su onda osuđeni ljudi.

Ocijenio je kako Hrvatska iz strateških razloga nije mogla dijeliti BiH. Knjigu 'Odnos RH prema BiH 1990-1995.' sinoć su u Splitu, uz autora predstavili predsjednik Matice hrvatske u Splitu Josip Botteri i književnik Drago Šimunđa. Jurčević je na splitskom predstavljanju naglasio kako je prvo predstavljanje knjige organizirao u Splitu, jer na taj način želi doprinijeti demetropolizaciji Hrvatske. (Hina)

Primjedbe

Popularni postovi