SAD ĆE I BiH TRAŽITI IZLAZ NA MORE

Hrvatski stručnjak ogorčen: BOSNA SAD MOŽE TRAŽITI IZLAZ NA OTVORENO MORE!

ZAGREB - Prof. Davorin Rudolf donedavno je bio najjači hrvatski pregovarač sa Slovenijom. Skorašnje potpisivanje arbitražnog sporazuma Kosor – Pahor vezano za razgraničenje Hrvatske i Slovenije na moru rastužuje ga, piše zagrebački Večernji list, koji prenosi razgovor s Rudolfom:


Prof. Davorin Rudolf

Trebalo je samo izbaciti vas i ostale profesore međunarodnog prava iz pregovora i eto rješenja?


- Neki su jedva dočekali da ne budemo uključeni u pregovore. Među prvima sam imao prilike pročitati tekst Arbitražnog sporazuma, žao mi je što se premijerka Kosor nije sa mnom konzultirala prije. Mogu samo, kao znanstvenik, reći da je sporazum neprihvatljiv i potencijalno nepovoljan za Hrvatsku.

Što je sporno?

- Teritorij. Nikada nije dobro to politički rješavati jer uvijek postoji mogućnost da država koja je u boljoj poziciji nametne rješenje koje će biti štetno za drugu. Takva granica uvijek će biti predmet nesuglasica, pa i sukoba.


Ali o granici će odlučivati Arbitražni sud, RH u startu Sloveniji ne daje ništa?


- Točno, no dvije zemlje daju tek po jednog “svog” suca, dok se ostala trojica određuju s popisa Olija Rehna, a tamo nema stručnjaka s iskustvom u određivanju granica, osim g. Badintera. RH još ne daje ništa, ali pristaje da, odluči li tako, Sud da Sloveniji sve što traži. Arbitražni sud mora odlučivati u okvirima sporazuma Hrvatske i Slovenije, gdje u drugoj točki stoji da odluče o vezi Slovenije s otvorenim morem.


Vama je to neprihvatljivo?


- Time se arbitru otvara mogućnost da utvrdi koridor ili morski prolaz koji bi omogućio Sloveniji dodir s otvorenim morem. Riječ je o koridoru od, moguće, 26 km dužine i 5,4 km širine. Ili neće biti ni pod čijom vlašću ili, u najnepovoljnijoj varijanti, pod suverenitetom Slovenije, čime ona stječe pravo i na more, podmorje i dno. Ne mora tako biti, no za mene je dovoljno da postoji ta riskantna mogućnost pa da budem protiv sporazuma.


Kojom drugom metodom, osim davanja teritorija, Slovenija može doći do “dodira”?


- Ne znam.

Neum - Službeno Sarajevo zatražit će izlaz na otvoreno more prema "slovenskom" modelu?!

Dogodi li se takav presedan, kako bi to moglo utjecati na razgraničenje s BiH i Crnom Gorom?


- Već sada postoje zahtjevi Sarajeva da BiH dobije izlaz na otvoreno more, prema “slovenskom“ modelu. Hoće li i Crna Gora postaviti dodatne uvjete, ne znam.


Jesu li hrvatske vlasti svjesne rizika?

- Držim da jesu, stoga sam i razočaran zbog manjka patriotizma. Na gđi Kosor, predsjedniku Mesiću i zastupnicima ta je povijesna odgovornost. Različiti su uvjeti postavljani zemljama za ulazak u EU, ali davanje teritorija nikome nije bio uvjet. Očito je prevagnulo političko rješenje, za koje su se Slovenci zalagali. I u tome uspjeli.

30.10.2009.

V. list/Pincom.info

Primjedbe

Popularni postovi