HTV U SLUŽBI JEDNOG KANDIDATA

Zagreb, 23. listopad 2009.



OTVORENO PISMO HRAVATSKOJ JAVNOSTI


Obraćam se hrvatskoj i inozemnoj javnosti zbog diskriminacije koju meni, a i ostalim predsjedničkim kandidatima nanosi Hrvatska radiotelevizija.
Naime, 22. listopada 2009. u emisiji „Otvoreno“ Hloverka Novak Srzić, glavna urednica informativnog programa HRT-a je kao goste dovela prof.dr. Antu Babića, neovisnog ekonomskog stručnjaka, Branku Stipić, novinarku Jutarnjeg lista koja piše o gospodarstvu i financijama, gospodina Željka Ivankovića, urednika časopisa „Banka“, Franu Matušića, političara i zastupnika HDZ-a u Saboru, Milorada Pupovca, saborskog zastupnika, dr. Dragana Kovačevića, ekonomista Hrvatske narodne stranke i Ivu Josipovića, predsjedničkog kandidata SDP-a.

Tema emisije je najnovije otkriće skandala u Podravci, gdje je prema procjeni medija menadžment Podravke novcem Podravke htio kupiti udjele u Podravci.
Profesor Ivo Josipović predstavljen i potpisan kao predsjednički kandidat SDP-a, bio je jedini sudionik od svih predsjedničkih kandidata.
Ovime je HRT izravno potvrdio da je u službi samo jednog kandidata, iako je riječ o javnoj televiziji.
Polazimo li od činjenice da birači biraju na temelju javne percepcije o kandidatu, a da javnu percepciju ponajviše promiče HRT kao javni medij, najoštrije prosvjedujem protiv ovakvog pristupa HRT-a predstojećim predsjedničkim izborima, a koji je postao svakodnevna praksa.
Ako se HRT ovako ponaša u predkampanji, što onda možemo očekivati u pravoj kampanji?

Stoga molim i tražim od svih zainteresiranih i oštećenih, kojima dostavljam ovaj pisani prosvjed, da svatko u domeni svojih mogućnosti, utječe na promjenu ovakve sramotne prakse kako bi svi predsjednički kandidati imali ravnopravan tretman na javnoj televiziji.

Favoriziranje samo jedne politike, pod više nazivnika, je i dovelo do dramatično teškog društvenog stanja u RH. HRT kao najjači medij snosi u tom smislu i najveću odgovornost.

Za svoj apel očekujem podršku ukupne javnosti i ostalih predsjedničkih kandidata.


S poštovanjem,

Prof.dr.sc. Josip Jurčević

Primjedbe

Popularni postovi