'BUDI NAM GLAVAROM, UZMI U RUKE OVO RASULO'

Vapaj naroda budućem predsjedniku: “Budi nam glavarom, uzmi u ruke ovo rasulo!”

Opisujući “sjaj i bijedu” politike Milan Jajčinović je u “svojemu” dnevnom listu (VL 23.9.2009.) istaknuo kako je “trenutačni predsjednik” (Čičkov izraz) “legitimirao mogućnost da svatko može postati predsjednikom Hrvatske”. Doista, prateći već mjesecima, sve do posljednjih dana, tko je sve istaknuo svoju predsjedničku kandidaturu i čitajući nebuloze koje se iznose kao “program budućega predsjednika” - navedeni je kolumnist potpuno u pravu. Hrvatski “predsjednički cirkus” toliko je žalosno tužan da se legendarni Moira Orfei doima kao Shakespeare ili Verdi na nekoj svjetskoj pozornici. Zato sam i ja, da ne dolijevam ulje na vatru sramote, odustao od (prethodno zamišljene) kandidature!

Mnogi se slažu da “jedan čovjek” u tome ima goleme i nemjerljive zasluge. Naime, nakon dvostruko uspješno “obavljena posla” bagateliziranja i obezvrjeđivanja te nekoć časne dužnosti, P.M.S. (P. znači predsjednik, a ostalo su njegovi inicijali) je najodgovorniji što je ta “institucija sistema” postala potpuno beskorisna, nepotrebna, suvišna, štetna… i - pregolemo opterećenje proračuna! A korist od stotina bauljanja po svijetu hrvatskom je narodu - nikakva! Zato je logičan zaključak: ako predsjednik ne može biti “fokus”, narodu ne treba ni “fikus”! Narodu! A ne “skrivenom licu” UN!!

Međutim, ako se može vjerovati jednoj anketi, budući predsjednik trebao biti sličan sadašnjemu! U toj anketi, navodno, gotovo četrdeset posto upitanih misli da bi i novi predsjednik Hrvatske trebao imati osobine trenutačnoga! Naravno, nismo djeca da ne bismo znali kako se ankete i naručuju i “farbaju”… kako naručiteljima služe kao efikasno sredstvo manipulacije javnošću, tj. biračkom masom…
A kakva su manipulacija tek izjave pojedinih kandidata - poput “promuklog gospodina” koji “kupuje (sve) hrvatsko” i ponavlja poput papige “mantru” svojega PMS-tutora da “treba pokrenuti gospodarstvo”… Jer - zna li se da “razvlašteni” Pantovčak “skrbi samo” o tajnim službama, diplomaciji i generalima (a Veliki brat neće bilo kome dati u ruke “ključeve toga kraljevstva”), navedena gospodarstvena floskuletina zvuči jednako značajno kao opomena “vrtićke tete” malomu Ivici da treba svako jutro ići na kahlicu i redovito prati ruke.

Svu tragičnost i farsičnost trenutačne hrvatske političke scene ilustrira i pismo nekog Željka S. (u istom broju Večernjaka, odmah na susjednoj stranici), koji kritizira već preko svake mjere iskritiziranu izjavu odnosno pitanje biskupa Štambuka iz propovijedi na Udbini. Pa kaže, taj čovjek Ž.S., tj. pita (se) “zašto bi predsjednik trebao biti katolik kad i katolici ubijaju, pljačkaju i bludniče?” Jadan, kao što je i (ne samo) njegova logika, nije svjestan da mu pitanje ima istu težinu kao i ovo: Zašto bi za predsjednika trebalo birati ČOVJEKA, kad čovjek ubija, pljačka i bludniči?! Dakle, zašto bi uopće trebalo birati predsjednika kad na to mjesto može doći samo “čovjek” koji je…!

U cjelini gledano, trenutačno stanje u RH - oko tri mjeseca prije predsjedničkih izbora - silno podsjeća na “bezvlađe u Jeruzalemu” prema opisu proroka Izaije (Iz 3,1-15). Svejedno je hoćemo li u biblijskom Jeruzalemu gledati cijelo “globalno selo” ili samo Hrvatsku, o aktualnosti i sličnosti, kao i o razlikama, vrijedi razmisliti i nad njima se zamisliti!

“Gle, Gospod, Jahve nad Vojskama, oduzima Jeruzalemu i Judeji svaku potporu, pomoć u kruhu i pomoć u vodi, junaka i ratnika, suca i proroka, vrača i starješinu, pedesetnika i odličnika, savjetnika i mudra gatara i onoga što se bavi čaranjem.
‘A za glavare postavljam im djecu, dajem deranima da njima vladaju.’

Ljudi se glože jedan s drugim i svaki s bližnjim svojim; dijete nasrće na starca, prostak na odličnika te svatko brata hvata u očinskoj kući: ‘Ti imaš plašt, budi nam glavarom, uzmi u ruke ovo rasulo!’ A on će se, u dan onaj, braniti: ‘Neću da budem vidar, nema u mene ni kruha ni plašta: ne stavljajte me narodu za glavara.’

Jeruzalem se ruši i pada Judeja, jer im se jezik i djela Jahvi protive te prkose pogledu Slave njegove. Lice njihovo protiv njih svjedoči, razmeću se grijehom poput Sodome i ne kriju ga, jao njima, sami sebi propast spremaju. Kažite: ‘Blago pravedniku, hranit će se plodom djela svojih! Jao opakome, zlo će mu biti, na nj će pasti djela ruku njegovih.’

Deran tlači narod moj i žene njime vladaju. O narode moj, vladaoci te tvoji zavode i raskapaju put kojim hodiš!” (don andjelko kacunko. blog)

Primjedbe

Popularni postovi