AKO PROĐE SLOVENIJA, NA VRATA VEĆ KUCA BiH, A USKORO ĆE PO 'SVOJE' DOĆI I C. GORA

PRAVO BIH, NA KORDOR ZA OTVORENO MORE!

Koridori Pictures Upload Photos Photo Sharing

.

Trebalo je samo izbaciti vas i ostale profesore međunarodnog prava iz pregovora i eto rješenja? - Neki su jedva dočekali da ne budemo uključeni u pregovore. Među prvima sam imao prilike pročitati tekst Arbitražnog sporazuma, žao mi je što se premijerka Kosor nije sa mnom konzultirala prije. Mogu samo, kao znanstvenik, reći da je sporazum neprihvatljiv i potencijalno nepovoljan za Hrvatsku. Kojom drugom metodom, osim davanja teritorija, Slovenija može doći do “dodira”? - Ne znam. Neum - Službeno Sarajevo zatražit će izlaz na otvoreno more prema "slovenskom" modelu?! Dogodi li se takav presedan, kako bi to moglo utjecati na razgraničenje s BiH i Crnom Gorom? - Već sada postoje zahtjevi Sarajeva da BiH dobije izlaz na otvoreno more, prema “slovenskom“ modelu. Hoće li i Crna Gora postaviti dodatne uvjete, ne znam.

.

Neum - Bosna i Hercegovina ima dovoljno razloga da bez odlaganja tuži Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde (International court of Justice – ICJ) i Medjunarodnom tribunalu o pravu na more (International Tribunal on the Law of the Sea – ITLOS) sa ciljem da zaustavi gradnju mosta i prema UN Konvenciji o pravima na moru (United Nations Convention on the Law of the Sea), iz 1982, koja je stupila na snagu 16. novembra 1994. potvrditi suverenitet morskog tritorijalnog koridora do otvorenog mora. Ovom Konvencijom (èlan 2, 7 i 47) se garantira zemljama, koje su okružene otocima i poluotocima, odnosno teritorijalnim vodama i teritorijalnim ekskluzivnim ekonomskim zonama druge zemlje, slobodan pristup otvorenom moru. Suverenitet morskog teritorijalnog koridora BiH do otvorenog mora u širini od najmanje 1 pomorske milje, podrazumijeva suverenitet i zračnog i podvodnog prostora koridora.
(„Bosnia and Herzegovina – The Maritime State“, Nedžad Alikadić i prof. dr. Faruk Jašarević sa Univerziteta u Sarajevu, Pan-European Conference Sarajevo,18-20. maj 2006.) (taliban.blogger.ba)

Primjedbe

Popularni postovi