ZAŠTO HRVATSKA NIJE OBILJEŽILA SPOMEN NA ŽRTVE TOTALITARIZMA? (RETORIČKO PITANJE)

»Iustitia et pax«: U hrvatskom društvu jačaju nedemokratske tendencije
slika

Pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu je u utorak održana sjednica Komisije "Iustitia et pax".

U razmatranju aktualnog stanja u zemlji izraženo je žaljenje što se na poziv Europskog parlamenta u nas nije obilježio 23. kolovoza kao dan spomena na žrtve totalitarizama. Činjenica je da u našem društvu jačaju nedemokratske tendencije onih koji sprječavaju da istina o našoj prošlosti konačno dobije svoje pravo mjesto u svijesti naših građana. Komisija izražava zabrinutost zbog sve prisutnijih napada na Crkvu i na pravo izražavanja mišljenja.

Komisija, vjerna svome pozivu i imenu – "pravda i mir" – pozdravlja volju hrvatskih političkih institucija, Sabora i Vlade, da se neriješena granična pitanja sa susjednim državama rješavaju u duhu postojećeg međunarodnog prava i pravorijeka tzv. Badinterove komisije. Komisija poziva najuglednije hrvatske znanstvene i kulturne institucije da podrže ovakve napore i rješenja da se ne bi pretenzijama i ustupcima koji nisu pravno utemeljeni stvorili presedani koji bi u ovom dijelu Europe i svijeta ugrozili teško postignut mir i sigurnost država i naroda.

U vremenu još uvijek prisutne svjetske gospodarske krize Komisija se poziva na svoju Izjavu od 3. lipnja ove godine te želi upozoriti kako nije moguć napredak naše Domovine – pa tako ni gospodarski – bez poštivanja moralnih načela koja su sadržana u socijalnom nauku koji promiče Crkva, a koji počiva na odgovornosti svih za zajedničko dobro, na solidarnosti – osobito s najugroženijim skupinama u društvu, supsidijarnosti – što podrazumijeva poštivanje načela nemiješanja različitih razina upravljanja i djelovanja, te na poštovanju dostojanstva svake ljudske osobe.

Zakoni u Republici Hrvatskoj – i oni koji ih donose – trebali bi imati na umu upravo ta načela, ukoliko želimo da se društvo konačno postavi na zdrave noge, da se oslobodimo neodgovornosti, gramzljivosti i korupcije u društvu.

Sve je više aktualno gospodarenje vodama, o čemu smo mi već upozoravali, ali na što osobito želimo skrenuti pozornost javnosti našom izjavom 'Zabrinutost zbog zakona o vodama', koja će biti objavljena sutra, a koju smatramo veoma važnom te očekujemo adekvatnu reakciju na nju, kaže se u priopćenju sa sjednice Komisije "Iustitia et pax" upućenom iz Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije. (ika / gk)

22.9.2009.

Primjedbe

Popularni postovi