VIŠNJA BI JOŠ JEDNOG KANDIDATA

Pavuna kao Obama? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Rujan 2009
pavunaUz inflaciju kandidata koji su karijeru izgradili na državi i sad se žele popeti stubu više zaslužujemo jednog koji je pravu karijeru izgradio izvan države i sad joj se želi staviti u službu Zbog potrošenosti dosadašnjeg modela novi će predsjednik imati istinsku priliku promijeniti način i načela vođenja države. Tražim ovih dana novog predsjednika države, među najavljenim kandidatima i onima koji se na to spremaju. Da ne mistificiramo, većina njih mogli bi biti uobičajeno korektni predsjednici. Ali pred sljedećim je predsjednikom i poseban izazov: preuzet će dužnost u trenutku kad je potpuno potrošen gospodarski i politički model upravljanja državom u kojem ista politička elita već dvadeset godina dijeli vlast i sukladno tom udjelu raspodjeljuje državne sinekure i dobit od upravljanja državom, bez ikakve razvojne vizije i strategije. Upravo zbog te potrošenosti dosadašnjeg modela novi će predsjednik imati istinsku priliku promijeniti način i načela vođenja države.

Nešto slično onomu što se dogodilo SAD-u s Barackom Obamom. Tko bi od naših kandidata mogao uvjerljivo reći 'yes, we can' i mobilizirati energiju uspavanu sadašnjom politikom? Među dosad najavljenim kandidatima takvog ne vidim. Svi su uglavnom bili, ili još jesu, uvijek dio istog političkog kruga, iste političke filozofije.

Inačica Obamina slogana

No ovih sam dana pročitala nešto što mi se čini vrlo bliskim platformi novoga hrvatskog Obame. U sklopu novinskih traganja za hrvatskim antikriznim receptom Večernji list objavio je kako novi hrvatski razvoj vidi Davor Pavuna, eksperimentalni fizičar svjetskog ugleda. Pavunin model novoga hrvatskog razvoja potpuno je različit od naših uobičajenih antikriznih recepata jer - počinje od glave, od promjene načina razmišljanja i svjetonazora. On ne govori o promjenama zakona i usklađivanju prihoda i rashoda, nego o 'buđenju svih spremnih i za umrežavanje sposobnih', o kreativnoj radosti u gospodarstvu, o ljubavi (prema zemlji), strasti i odgovornosti u politici, o osobnoj i nacionalnoj samosvijesti. Ukratko, izlaz iz krize Pavuna vidi u buđenju i povezivanju individualnih energija koje su sada sputane postkomunističkim politokratskim sustavnom.

Riječ je o svojevrsnoj hrvatskoj inačici Obamina slogana 'yes, we can'. Umreženi kreativci No da bi slogan 'yes, we can' pridobio i probudio Ameriku, iza njega je morao stajati upravo Barack Obama, čovjek čiji je životni put od tamnoputog sina kenijskog useljenika do predsjednika SAD-a upravo metafora tog slogana. I u tome opet ima sličnosti s Davorom Pavunom, koji je otišao iz Hrvatske kao mladi fizičar u starome Mini Morissu, željan okušati se u svjetskoj konkurenciji, ostvario vrhunsku znanstvenu karijeru, surađivao kao ekspert na traženju novih rješenja za velike svjetske korporacije, za NATO, a odnedavno je i u savjetničkom timu za energetiku Obamine administracije.

I s tim svjetskim iskustvom iza sebe i iznimnom privrženošću domovini poziva Hrvatsku na kreativno buđenje, zasad s pozicije znanstvenika vizionara. Može li ona prerasti u predsjedničku kandidaturu? Jer, poticaj na promjenu i mobilizaciju efikasniji je dolazi li s Pantovčaka nego iz privatnog laboratorija u Lausannei. Predsjednička funkcija, kako je definirana našim Ustavom, s umjerenim ovlastima i potencijalno vrlo velikim utjecajem, gotovo je idealna za to. Zasad još nema najave Pavunine predsjedničke kandidature. Ali voljela bih da se to dogodi, iz više razloga.

Prije svega, mislim da uz toliku inflaciju dobrih ili manje dobrih kandidata koji su karijeru, ime i imetak mahom izgradili na državi i sad se žele popeti stubu više, zaslužujemo jednog koji je istinsku karijeru izgradio izvan države i sad joj se želi staviti u službu. Osim toga, vjerujem da je kriza idealno vrijeme za iskorak u drukčiji model razvoja, koji od kandidata iz istog miljea nije realno očekivati. Jedino netko novi može prekinuti dvadesetogodišnji krug 'dogovorne politike' HDZ-SDP-HSS-HNS-a. Postoje, dakako, zapreke.

Prijatelji s kojima sam podijelila razmišljanja o Pavuni kao potencijalnom hrvatskom Obami upozoravaju me na to da bi takav predsjednik bio prebrz i previše vizionar za prosječne birače, da bi ga teško razumjeli i slijedili. No to mi se čini manjim problemom. Lakše je reducirati višak sadržaja negoli nadomjestiti manjak. Pavuna najavljuje 100 tisuća umreženih kreativaca, ali jezgra otpora ipak bi bilo aktualnih 100 tisuća umreženih političkih miljenika koji žive od države. A oni se dvadeset godina bore da im nitko kreativan ne uđe u mrežu.

Višnja Starešina

Primjedbe

Popularni postovi