PREDSJEDNIK HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA HB PETAR MILIĆ POSJETIO DARIJA KORDIĆA




Četvrtak, 24 Rujan 2009 12:09

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatskog zajedništva Herceg Bosne Petar Milić posjetio je haaškog osuđenika Darija Kordića, koji kaznu za ratni zločin služi u austrijskom Grazu. Kodrić je nakon devet godina provedenih u Haagu, 2006. prebačen u Karlau, jedan od najstrože čuvanih austrijskih zatvora. Milić je već odavno htio upoznati Kordića i dati mu podršku.
Emotivan razgovor

“Prilikom susreta shvatio sam da Kordić u biti svima nama daje potporu”, pojasnio je Milić. U dugom emotivnom razgovoru, koji je obojicu doveo do suza, Milić je shvatio da je Kordić pun duhovnosti i pozitive energije.
“Kordić se osjeća izvanredno. A kako i ne bi kad je pun duhovne snage koja godinama sazrijeva. Ima vremena za razmišljanje, čitanje, određene aktivnosti, stalno je posvećen molitvi Bogu koju je usavršio u jednom posebnom stanju jer je, evo, već 12 godina izoliran. Molitva je to što ga drži i što mu daje snagu”, kazao je Milić.
Kordić je u zatvoru dosta aktivan. U ćeliji s drugih sedam robijaša djeluje na duhovnoj obnovi, pomaže župniku u katoličkoj misiji, a organizira i sportske aktivnosti. Uspio je utemeljiti klub kojem su dali ime “Bad Blue Boys”, koji igra u finalu zatvorskog kupa. Dakako, najveći mu je problem nedostatak obitelji.

U Božjim rukama

Milić je istaknuo da je Kordić priznao kako je prije desetak godina bio rigidan, ali da se sada jednostavno prepustio Božjim rukama. Kaže da mu je hrvatsko nacionalno pitanje u BiH ostalo na srcu te se može riješiti samo dubokom duhovnom energijom.
“Nažalost u ovu situaciju su nas doveli isključivo hrvatski političari. Znači upravo ispravnim stavom, dakle žrtvom i nikako drukčije, kao što je on žrtva i mi možemo doći do slobode”, kazao je Milić. Napominje da mu je tijekom razgovora s Kordićem najzanimljivije bilo što ga je iz njegove pete knjige pjesama koju mu je poslao prije dvadesetak dana najviše dirnuo stih “Ostadosmo sami jer smo htjeli uskrsnuće”.

Kordića je žrtvovala hrvatska politika

Na konstataciju da će ga s obzirom na poziciju predsjednika stranke i zastupnika u Zastupničkom domu FBiH mnogi osuđivati što je posjetio ratnog zločinca, Milić kaže da je za njega Kordić samo formalno-pravno ratni zločinac, ali je u biti svet čovjek.
“Spletom ratnih okolnosti žrtvovala ga je hrvatska politika. On ništa nije priznao. Da samo kaže da je nešto učinio njemu bi odmah smanjili deset godina. On je jedini koji nije na način ponižavajući za čovjeka surađivao s administracijom Haaškoga suda kojoj je bitnije poniziti čovjeka nego pravda i pravičnost. On nije htio pristati da bude kooperativan s Haaškim sudom, a po cijenu lažnih optužbi, određenih konstrukcija i ponižavanja samog sebe”, istaknuo je Milić.

Piše: Mirela Zrno

Primjedbe

Popularni postovi