Papa: Potrebni su političari vjernici u koje se može imati povjerenja

Papa Benedikt XVI. boravi u Češkoj, zemlji u kojoj se 66 posto pučanstva proglašava ateistima.

28.09.2009 13:22

PRAG – Postoji potreba za političarima vjernicima i onim političarima u koje se može imati povjerenja, koji se zauzimaju za opće, a ne za osobno dobro - rekao je papa Benedikt XVI. u ponedjeljak u Češkoj, posljednjeg dana boravka u toj zemlji u kojoj 66 posto pučanstva sebe proglašava ateistima.

- Ti političari trebaju u svim dijelovima društva širiti kršćanska načela i ideale, kojima mora biti nadahnuta njihova akcija - poručio je Benedikt XVI. iz mjesta Stara Boleslav, na oko 30 km od Praga, gdje je odao počast češkom kralju svetom Vjenceslavu ubijenom 935. godine koji je postao zaštitnikom Češke Republike i čiji se dan obilježava 28. rujna. Sveti Vjenceslav bio je kralj od 925. do 935. godine i bio je dobar i plemenit.

Pred oko 30.000 osoba, većinom mladih, koji su tu došli i iz Slovačke, Poljske, Austrije, Njemačke i Ukrajine, papa je od političara zatražio da slijede primjer kralja Vjenceslava, koji je model svetosti za sve, posebno za one koji vode društvo i narode. A u suvremenom društvu se prije svega traži zemaljski uspjeh i slava.

- U prošlom stoljeću mnogi su moćnici pali, a mislili su da su dostigli nedostižne visine. Iznenada su ostali bez vlasti - rekao je Benedikt XVI. i upozorio da se čini da onaj koji negira Boga i, slijedom, ne poštuje čovjeka, ima lagani život i dolazak do materijalnog uspjeha. No, dovoljno je zagrebati ispod površine da se kod tih osoba vidi nezadovoljstvo i tuga.

- Zbog toga danas postoji potreba za osobama koje su vjernici i kojima se može vjerovati, spremnima da u svakom dijelu društva šire ona kršćanska načela i ideale kojima se nadahnjuje njihova akcija. To je svetost koja ih navodi da svoje dužnosti obavljaju s vjernošću i hrabrošću ne gledajući na vlastiti egoistički interes, već na opće dobro, tražeći u svakom trenutku Božju želju - rekao je papa Benedikt XVI. naglasivši kako "nije dovoljno izgledati dobar i pošten, potrebno je to stvarno biti".

Primjedbe

Popularni postovi