OTVORENO PISMO PROF. CARATANU

Jedan je od temeljnih zadataka ( za svakoga ) u ovom trenutku sačuvati udjel neizvjesnosti u svakodnevnom. Samo se tako možemo oprijeti potopu lakoće, koji je svijet pretvorio u brbljanje, potopu razumnosti, koji je narkotizirao našu lucidnost; potopu neizbježnosti (zakonitosti), koji je narkotizirao našu volju…..
Vlado Gotovac, «Slučaj» prosinac 1980
Poštovani gospodine Caratan,
Slobodan sam uputiti vam ovo otvoreno pismo. Pišem ga u dobroj vjeri u smisao pitanja koja Vam ovim putem postavljam. Povod su dva vaša nastupa na HTV-u, našem najutjecajnijem mediju. Unatrag tri dana pojavili ste se u dvije važne tv emisije koje bitno formiraju javno mišljenje u Hrvatskoj. TV voditelji Hloverka Novak (emisija «Otvoreno») i Zoran Šprajc (tv –Dnevnik) ugostili su vas kao eksperta sa znanstvenim pokrićem kako bi ste komentirali predizbornu kampanju za predsjednika RH. Pretpostavljam kako ste svjesni važnosti vašeg sudjelovanja u navedenim emisijama. S obzirom na vaš znanstveni ugled i iskustvo aktivnog bavljenja politikom nadam se mogućem odgovoru na slijedeća pitanja:
  1. Kakvom vidite ulogu novca u današnjoj fazi predizborne kampanje posebno s obzirom na nezavisne kandidate koji ne pripadaju današnjim centrima moći a nisu dio političke manipulacije istih centara koji samu pojavu novih osobnosti nastoje u startu blokirati?
  2. Kako s politološkog stajališta ocjenjujete ulogu stvarnih centara moći - kapital, interesne grupe, novac sumnjivog podrijetla, dvije vodeće političke stranke koje su odgovorne za duboku krizu društva, na navedeni izborni proces?
  3. Kao građanina bez mogućnosti da utječe na izbor tv-voditelja koji mogu bitno manipulirati javnim mišljenjem zanima me držite li današnju situaciju u Hrvatskoj u tom smislu primjerenom demokratskim standardima kojima valja težiti?
  4. Mislite li da je današnjem tranzicijskom demokratskom procesu u Hrvatskoj primjereno da se u tv-Dnevniku nacionalne HTV (voditelj Zoran Šprajc) u 25 minuta njegovog trajanja pojavi 6 osoba (Bandić, Jelušić, Antunović, Sobol, Josipović i vi) koje personificiraju jednu stranku (SDP) i jednog predsjedničkog kandidata ?
  5. Mislite li da je za zemlju u kojoj živimo važna pojava novih ljudi koji objektivno nisu suodgovorni za krizu koja je prožela sve sfere javnog i društvenog života?
  6. I na kraju poštovani profesore zagrebačkog FPZ kako vidite činjenicu da se vaši nastupi i sudjelovanje u izbornom procesu za Predsjednika RH događaju u vrijeme kad se u bivšim socijalističkim zemljama obilježava 20 godina od rušenja Berlinskog zida i povijesnog kraha političkog sustava u kojem ste svojim položajem člana Izvršnog komiteta CK SKH značajno sudjelovali ?
Unaprijed zahvaljujem na Vašim odgovorima Vladimir Bogdanić

Primjedbe

Popularni postovi