NISAM GLASOVAO ZA KERUMA, ALI SADA BIH

Izjave splitskog gradonačelnika Željka Keruma na HTV-u u emisiji "Nedjeljom u 2" ni dan poslije nisu prestale uzburkavati javnost. Njegovi komentari na ulazak srpskih trgovačkih lanaca u Hrrvatsku, te prozivanje novinara Jugoslavenima, samo na osnovu njihovih prezimena, dokazalo je da gradonačelnik Splita svakim novim javnim istupom uspije nadmašiti samoga sebe. (dalmacija news)

MALČIĆ: PROUČIT ĆEMO JE LI BILO KAZNENOG DJELA
Na kontroverzan nastup, diskriminacijske i rasističke izjave reagirao je i pučki pravobranitelj Jurica Malčić ističući kako će se dobro proučiti je li Kerum počinio kazneno djelo u smislu govora mržnje ili se u njegovim izjavama može naći osnove kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.

- Potpuno je neprihvatljivo praviti razliku među ljudima na osnovu nacionalnosti i svoj stav donositi prema tome kako se tko preziva, a još je gore kada takve izjave dolaze od javne osobe, jednog gradonačelnika – kaže Malčić.

RADOJKOVIĆ: IMA SPECIFIČAN VOKABULAR
Međutim, na takvu osudu Kerum nije našao u lokalnim krugovima. Zapanjujuće je da čak i njegovi oponenti nalaze opravdanje za njegovo ponašanje.

- Kerum je u više navrata istaknuo kako ima specifičan vokabular, a njegov nastup je vođen time što ga je na gradonačelničku funkciju odabrala većina građana Splita. Ipak, ne bježim ni od činjenice da ga je Stanković u svoju emisiju pozvao kako bi ga nabio na stup srama. Ovakve izjave, kojima se Kerum obraća javnosti nisu primjerene političkoj sceni, ali svatko može govoriti kako želi - iznenađujuće pomirljivo komentirao je Kerumov nastup SDP-ov županijski vijećnik Veljan Radojković.
JURJEVIĆ: IZVAN CIVILIZACIJSKIH OKVIRA
S Radojkovićem se ne slaže njegov kolega i predsjednik gradskog SDP-a Marin Jurjević koji naglašava kako Kerum ne može odvojiti privatno od poslovnog, a njegove izjave su izvan civilizacijskih okvira. Dodaje kako je brojanje krvnih zrnaca ljudima neprimjereno jednom gradonačelniku, te ističe kako je Kerumov nastup na nacionalnoj televiziji pun ksenofobičnih izjava.

PERONJA: SVI SU JEDNAKI PRED NARODOM
- Građani grada Splita odabrali su Keruma za gradonačelnika i on im se obraća jezikom za kojeg misli da ga oni najbolje razumiju. U svom televizijskom istupu gradonačelnik je rekao stvari kako ih osjeća. Ipak, možda bi bilo bolje da ih je izrekao na neki drugi način. Političku korist ili štetu od svoga nastupa sam će osjetiti u tijeku svog djelovanja, ne želim ništa prejudicirati - prokomentirao je Kruno Peronja, županijski vijećnik HDZ-a , dodavši kako se on drži Ustava koji kaže da smo svi jednaki pred narodom, a da bi se toga trebao držati i gradonačelnik Kerum.

PODRUG: STANKOVIĆU JE SRPSTVO ZANAT
Naravno, Kerum je podršku našao u svom koalicijskom partneru i gradskom vijećniku HČSP-a Luki Podrugu koji je naglasio kako je splitski gradonačelnik samo javno izrekao ono što 99 posto građana Splita misli.

- Stankoviću je srpstvo zanat, a ne novinarska profesija. Upravo zahvaljujući toj zaštićenoj skupini dobio je udarni termin na nacionalnoj televizij i- kaže Podrug.


ABCportal.info


Objavljeno: 22/09/2009

Ovo je samo mali dio reakcija koje je Stanković izazvao provocirajući Keruma u Nu2.
Aleksandar je odradio zadaću. Sad, po ustaljenoj shemi, ispod pojasa udaraju Lucići, Dežulovići, Pavličići, Uzelci, Pupavci, i davno ocvali, ali još neuvenuli staroudbaški kadrovi potpomognuti Sorosevom UDBOM (Čelan).

Nije Kerum prvi kojeg je Stanković pitao o 'zetu Srbinu', niti je Kerum jedini koji vjeruje kako je danas 2/3 novinara jugonostalgičara. I umjesto da čestitaju Kerumu jer javno kaže da je 'car gol', na njega su udarili više s lijeva, ali i poneki s tzv. desnice. Napadaju ga rasistički upravo oni koji njemu prigovaraju zbog tobožnjeg rasizma.

Ne gledam baš svaku emisiju Nu2, ali ovu sam pogledao od početka do kraja, predviđajući ranije upravo ovakav scenarij. Ograničen komunitičkom ideologijom i nikakvim ekonomskim znanjem, Stanković je pokušavao najprije prikazati Keruma kao bezdušnog 'tajkuna' koji eto nema osjećaja za sirotinju. Kad mu je Kerum jednostavno dao do znanja da govore različitim jezikom kad je u pitanju ekonomija, Stanković je odlučio udarati ispod pojasa.

Kao da ni sam nije mogao vjerovati kako se Kerum ipak usudio i njemu i cijeloj hrvatskoj javnosti reći ono što svi znamo: da je 70 % novinara Jugoslavena, kojima smeta svaki hrvatski uspjeh, koji pljuju po vlastitoj Domovini, domovinskom ratu, katoličkoj Crkvi gore nego u vrijeme najcrnjeg komunizma. Umjesto očekivanog 'knock outa', Aco je ostao kao ošamućen. Ali je cilj postigao. Istjerao je Vlaja (pusti zeca,...) na čistinu i dao signal desecima okorjelih orjunaških sinova da krenu u opći napad na Keruma.

Nisam glasovao za Keruma, ali kad bih danas imao prigodu, sigurno bih zaokružio njegovo ime. Jer je jednostavnim (možda malo i prejednostavnim jezikom) progovorio u ime 'ušućene' hrvatske većine. Bistar je čovjek i hrabar. Ali bih mu svejedno preporučio ne jednog, nego tim savjetnika za odnose s javnošću. Ne mora ih ni poslušati, ali neka crvena gerila zna s kim ima posla, neka znaju da Kerum nije sam.

Primjedbe

Popularni postovi