JURČEVIĆ U HAAGU KAO SVJEDOK OBRANE GENERALA PRALJKA

Predsjednički kandidat Josip Jurčević održao je konferenciju za novinare povodom odlaska u Haag, gdje je u statusu svjedoka-eksperta pozvan od Međunarodnog suda za prostor bivše Jugoslavije. Jurčevića je sudu predložila obrana generala Praljka, te je odlukom suda Jurčević sada ekspert u procesu koji se vodi protiv šestorice Hrvata iz BiH.
Kako se doznalo na tiskovnoj konferenciji, prije pola godine Jurčević je u pisanom obliku predao sudu ekspertizu 'Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990.-1995. godine', a sada je na redu njeno usmeno propitivanje u procesu.
'Proces je od iznimne važnosti za Hrvatsku'
Podsjetimo, tužiteljstvo tereti šestoricu Hrvata iz BiH za sudjelovanjem u navodnom zajedničkom zločinačkom pothvatu kojeg su ključne institucije Republike Hrvatske počinile protiv Bosne i Hercegovine. Kako sud nema ovlasti suditi državama i organizacijama optužnica je formalno podignuta pojedinačno protiv navedene šestorice
- Međutim, prva točka optužnice, naglasio je Jurčević, protiv svakog od šestorice Hrvata tereti ih za sudjelovanje u navodnom zajedničkom zločinačkom pothvatu kojem su na čelu navodno bili tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te niz drugih osoba i struktura hrvatske državne vlasti.
Na taj način praktično se tereti država Republika Hrvatska kao nositelj zajedničkog zločinačkog pothvata protiv države Bosne i Hercegovine – kazao je Jurčević. Dodao je i kako je upravo zbog toga ovaj sudski proces od izuzetne važnosti za Hrvatsku, ali da vladajuće strukture u državi na različite načine ignoriraju ovu činjenicu.
'Ekspertiza napravljena prema znanstvenim standardima'
Jurčević je istaknuo da se tako se u suradnji s vlasnicima najutjecajnijih medija onemogućava suočavanje hrvatske javnosti i s tijekom sudskog procesa, kao i s iznimno negativnim nacionalnim posljedicama koje on sadrži.
Nezavisni predsjednički kandidat ekspertizu je napisao prema znanstvenim standardima, koristeći pritom i veliki broj javno nepoznatih dokumenata podrijetlom iz Hrvatske, BiH i međunarodne zajednice.
Riječ je o neuobičajeno opsežnoj ekspertizi koja sadržava oko 250 stranica, te predstavlja prvu stručnu cjelovitu sliku o donosu Hrvatske prema BiH. No, što se tiče detalja iz same ekspertize, Jurčević nije htio ništa otkrivati zbog možebitnih procesnih posljedica rekavši samo da se ona bitno razlikuje od niza veoma neutemeljenih stereotipa koji su sustavno izgrađivani u hrvatskoj javnosti.
Preneseno sa portala Javno.hr

Primjedbe

Popularni postovi