JURČEVIĆ U HAAGU ISTINOM PROTIV LAŽI I OBMANA POJEDINACA IZ VLASTI RH

U unakrsnom ispitivanju hrvatskog povjesničara Josipa Jurčevića tužitelj dovodio u pitanje kredibilitet svjedoka sugerirajući da ekspertno izvješće sačinjeno za obranu generala Praljka nije ništa drugo do nastavka njegovog životnog djela posvećenog "umanjivanju razmjera zločina" koje su počinili Hrvati. Svjedok optužuje hrvatske vlasti da su Tribunalu servirale falsificirane dokumente kako bi se osudili "odabrani Hrvati".

Tužitelj je u unakrsnom ispitivanju dovodio u pitanje vjerodostojnost hrvatskog povjesničara Josipa Jurčevića koji je za obranu generala Slobodana Praljka sačinio ekspertnu analizu odnosa Hrvatske prema Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1995. godine. Izvješće svjedoka, inače predsjedničkog kandidata na predstojećim izborima u Hrvatskoj, podupire tezu obrane da nije postojao nikakav udruženi zločinački poduhvat na čelu sa tadašnjim predsjednikom Tuđmanom čiji je cilj bio pripajanje dijela bosanske teritorije susjednoj Hrvatskoj, kako se to navodi u optužnici.

Tužitelj Kenneth Scott je sugerirao da je svjedokova ekspertiza u suštini nastavak njegovog životnog djela posvećenog "umanjivanju razmjera zločina" koje su u prošlosti počinili Hrvati na prostoru bivše Jugoslavije, još od Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Svjedokova knjiga "Nastanak Jasenovačkog mita" se, po riječima tužitelja, naslanja na Tuđmanove zaključke o Jasenovcu (iznesene u knjizi "Bespuća povijesne zbiljnosti"). Tužiteljeva sugestija da je Tuđman podržavao ideje NDH digle su na noge zastupnike odbrane, a optuženi Praljak je zatražio da mu se "zbog bolesti" dozvoli izlazak iz sudnice. Na odlasku je dobacio prisutnima u sudnici da mu se u optužnicu sada doda "da je optužen i za fašizam".

Odgovarajući na tužiteljeve sugestije svjedok je rekao da mu namjera nije bila umanjivati zločine u Jasenovcu nego ukazati na "zloupotrebu žrtava" od strane komunističke vlasti u bivšoj Jugoslaviji. On je također rekao da o Tuđmanu dovoljno govori podatak da je od 1941. do 1945. bio u partizanima i borio se protiv NDH. No, tužitelj je na to citirao Tuđmanove riječi sa sastanka od 27. siječnja 1994. godine da "bez radikalnih Hrvata koji su zagovarali NDH, rat protiv Srba i Muslimana ne bi bio dobiven". "To tako piše, no da li je to Tuđman rekao, ne znam", odgovorio je Jurčević.

Tužilac je potom sugerirao da je svjedok podržavao sve Hrvate osuđene za ratne zločine, a kao primjer je naveo da je otišao na ispraćaj u zatvor Tihomira Oreškovića nakon što je u Hrvatskoj osuđen na petnaest godina zatvora za zločine nad Srbima u Gospiću. Svjedok je priznao da je bio na ispraćaju ali je rekao kako on nikad nije bio protiv suđenja i kažnjavanja zločinaca. Po njemu, problem je "u korumpiranom hrvatskom pravosuđu" i vladajućim strukturama kojima "nije u interesu" da utvrde tko je odgovoran nego "sukladno političkim interesima" žrtvuju "odabrani ljudi".

Među "žrtvama" vladajućih struktura u Hrvatskoj, po svjedoku, je i bivši lider Hrvata iz BiH Dario Kordić kojemu je Tribunal 2004. godine izrekao kaznu od 25 godina za zločine nad Muslimanima u selu Ahmići u travnju 1993. godine. On je, po riječima svjedoka, osuđen na osnovu "lažne dokumentacije" koju su "vladajuće strukture Hrvatske" podmetnule haškom tužiteljstvu. Jurčević je sugerirao da Hrvatska participira u osudi Ante Gotovine posebno, kako je rekao, "ako se ima u vidu takozvana obrana" među kojima, po njemu, ima državnih djelatnika i obavještajaca.
Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Večernja molitva vlč. Zlatka Suca

ZNANJEM ĆEMO, A NE ORUŽJEM, STVARI PROMIJENITI NABOLJE

Karamarko usporedio Vladu sa zrakoplovom punim putnika, ali bez pilota i posade