I AKTUALNI I BUDUĆI PREDSJEDNIK - U KAMPANJU IZ HAAGA

Predsjednički kandidat prof. dr. sc. Josip Jurčević pozvan u Haag
Na današnjoj konferenciji za medije Josip Jurčević, nezavisni kandidat za Predsjednika RH, govorio je o svojem sutrašnjem odlasku u Haag, gdje je u statusu svjedoka-eksperta pozvan od Međunarodnog suda za prostor bivše Jugoslavije (MKSJ). Prema prijedlogu obrane generala Slobodana Praljka, sud je Jurčevića prihvatio za eksperta u procesu koji se vodi protiv šestorice Hrvata iz BiH.

Prije pola godine Jurčević je sudu predao ekspertizu „Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990.-1995. godine“ u pisanom obliku, a sada je na redu njeno usmeno propitivanje u procesu.
Tužiteljstvo suda je šestoricu Hrvata iz BiH optužilo za sudjelovanje u navodnom zajedničkom zločinačkom pothvatu kojeg su ključne institucije Republike Hrvatske navodno počinile protiv Bosne i Hercegovine.
Budući sud nema ovlasti suditi državama i organizacijama, optužnica je formalno pokrenuta pojedinačno protiv šestorice Hrvata iz BiH. Međutim, prva točka optužnice, naglasio je Jurčević, protiv svakog od šestorice Hrvata tereti ih za sudjelovanje u navodnom zajedničkom zločinačkom pothvatu kojem su na čelu navodno bili tadašnji Predsjednik RH – F. Tuđman, Ministar obrane RH – G. Šušak te niz drugih osoba i struktura hrvatske državne vlasti. Na taj način praktično se tereti država Republika Hrvatska kao nositelj zajedničkog zločinačkog pothvata protiv države Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je ovaj sudski proces od izuzetne važnosti za RH, rekao je Jurčević, ali vladajuće strukture u Hrvatskoj na različite načine ignoriraju ovu činjenicu. Tako se u suradnji s vlasnicima najutjecajnijih medija onemogućava suočavanje hrvatske javnosti i s tijekom sudskog procesa, kao i s iznimno negativnim nacionalnim posljedicama koje on sadrži.

Ekspertizu je Jurčević napisao prema znanstvenim standardima, koristeći pritom i veliki broj javno nepoznatih dokumenata podrijetlom iz RH, BiH i međunarodne zajednice. Ekspertiza je neuobičajeno opsežna i ima približno 250 stranica, te predstavlja prvu stručnu cjelovitu sliku o donosu RH prema BiH.

Zbog možebitnih procesnih posljedica, Jurčević nije htio prije povratka iz Haaga govoriti o detaljima ekspertize. Međutim, rekao je da se ona – u pojedinim temama i cjelini - bitno razlikuje od niza veoma neutemeljenih stereotipa koji su sustavno izgrađivani u hrvatskoj javnosti. Stoga je Jurčević pozvao novinare da se suprotstave političkim i medijskim moćnicima te izvještavaju hrvatsku javnost o haškim suđenjima.

Zanimljivost odlaska Jurčevića u Haag je i u tome što se radi o potencijalnom Predsjedniku RH. U sličnom statusu je prije dvanaestak godina pred Haškim tribunalom svjedočio tadašnji predsjednički kandidat a sadašnji Predsjednik RH, S. Mesić. Razlika je u tome što je Mesić svjedočio tajno kao obični ali važan svjedok optužnice, a Jurčević svjedoči javno, kao ekspert kojeg je pozvala obrana.

Povratak nezavisnog predsjedničkog kandidata Josipa Jurčevića iz Haaga očekuje se za desetak dana.

Primjedbe

Popularni postovi