U MIKLENIĆEVE KRITERIJE ZA PREDSJEDNIKA IZ 'ŠUTLJIVE VEĆINE' UKLAPA SE JEDINO PROF. JURČEVIĆ

Ivan Miklenić tvrdi da Hrvatskom posljednjih 20 godina ‘drma’ ljevica, pa je red da se to sada promijeni / Bruno Konjević / CROPIX
Miklenić Mesića nije izravno spomenuo, ali je u ‘karakteristikama’ budućeg predsjednika, između ostalog, naglasio kako mora biti zdrav i psihički uravnotežen

Budući hrvatski predsjednik treba biti zdrava i psihički uravnotežena osoba, sposobna okupiti nekompromitirane i kompetentne suradnike koji također dolaze iz te hrvatske šutljive većine – stoji to, uz ostalo, u najnovijem komentaru glavnog urednika “Glasa Koncila” Ivana Miklenića objavljenog pod naslovom “Kakvoga predsjednika trebamo?“.

Iako se Miklenić ni na koji način eksplicitno ne bavi likom i djelom sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, niti mu izravno odgovara na posljednje prozivke, iz teksta koji se uglavnom bavi profilom Mesićeva nasljednika komotno se može “dešifrirati“ što misli i o sadašnjem predsjedniku i o nekim dosad istaknutim kandidaturama.

Sve to sigurno neće pridonijeti smirivanju situacije između Katoličke crkve i Mesića, koji posljednjih dana uporno traži da se vrh Crkve ogradi od prethodnog Miklenićeva komentara u kojemu ga je nazvao veleizdajnikom.

Miklenić u najnovijem komentaru poručuje vjernicima da se mole za budućeg predsjednika koji svojim služenjem hrvatskim ciljevima, hrvatskim nacionalnim interesima i svim hrvatskim građanima bude prvi nositelj vlasti oslobođen svih balasta koji su opterećivali ili opterećuju sve dosadašnje nositelje vlasti.

Budući predsjednik trebao bi doći iz većinskoga dijela hrvatskih građana koji nikada nisu zagovarali, niti sada zagovaraju ni lijevi ni desni ekstremizam, dakle trebao bi biti čovjek koji nije bio ni član Komunističke partije ni “rukovoditelj“ u “socijalističkoj“ omladini, ni pripadnik ikoje komunističke ili strane tajne službe ili organizacije – pobraja dalje Miklenić.

Također, kaže, samo osoba lišena ikakvoga iskustva sudjelovanja u represiji i lišena ikakvih povlastica te izrazito demokratskog habitusa kao budući predsjednik može biti jamac nastavka i ubrzanja stvarne demokratske preobrazbe hrvatskoga društva.

Uz brojne druge osobine, po Mikleniću, novi predsjednik treba voljeti hrvatski narod i državu, treba biti iskreno zainteresiran za objektivnu istinu o hrvatskoj prošlosti “te je spreman žrtvovati se za hrvatske nacionalne ciljeve i interese, osobito u obrani od ekstremizma svih predznaka“.

Miklenić se osvrće i na ulogu prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, ističući kako Hrvatska ne bi uspjela ostvariti samostalnost da prvi predsjednik nije na ideji nacionalnoga pomirenja u pokret za samostalnu Hrvatsku uključio i važan dio hrvatske ljevice.

No, kaže Miklenić, već tijekom Domovinskog rata, a osobito nakon njega, brojni pripadnici te ljevice, promijenivši tek retoriku, “osvojili“ su sve relevantne političke stranke, ključne položaje u gospodarstvu, privatizaciji, strukturama državnih vlasti na svim razinama, u medijima, ukupnom društvenom životu...

Miklenić u komentaru kaže da su sve sadašnje nedaće u društvu posljedica ljevičarskog “osvajanja“.

- Pripadnici ideološko-političke ljevice, kojih u Hrvatskoj nikada nije bilo više od deset posto stanovništva, pokazali su svoje domete gotovo puna dva desetljeća presudno utječući na Hrvatsku, pa je kucnuo čas da novi predsjednik, bilo kao stranačka, bilo nestranačka osoba, dođe iz one šutljive hrvatske većine -poručuje Miklenić.

Olujna tišina

Na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu nije bio ni jedan od glavnih sudionika Oluje!? Bi li nešto takvo bilo moguće u ikojoj drugoj državi?, pita se Miklenić.

Poželjni Jurčević?

Ako Miklenićev poželjni socijalno-ideološki profil budućeg predsjednika Republike primijenimo na postojeće kandidate, može se kazati da Miklenić i njegovi istomišljenici u Katoličkoj crkvi podržavaju Andriju Hebranga i(li) Josipa Jurčevića, a u obzir dolazi i “dečko s Trešnjevke” Boris Mikšić.

Naime, stavljajući u prvi plan poželjnih predsjedničkih osobina ljubav prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi, optužujući pritom ljevičare za sve nedaće u državi, Miklenić automatski odbacuje kao dobrodošle na Pantovčaku SDP-ovca Ivu Josipovića i IDS-ovca Damira Kajina.

Hebrang odgovara Miklenićevim stavovima i zbog stava da je za najveći dio problema hrvatskog društva krivo komunističko naslijeđe. No ne odgovara mu Miklenićeva poruka da bi novi predsjednik trebao biti oslobođen balasta koji su opterećivali ili opterećuju sve dosadašnje vlasti.

Sve te Miklenićeve uvjete, pak, zadovoljava neovisni kandidat desničarskih krugova Josip Jurčević.

Primjedbe

Popularni postovi