JURČEVIĆ JE BIO KOD STANKOVIĆA PRIJE DVIJE GODINE. TKO GA SE SAD USUDI POZVATI KAO GOSTA?

Stanković je u emisiji ugostio uvaženog povjesničara Josipa Jurčevića, a razgovarali su, između ostalog, o tome tko će u budućnosti biti više osuđivan za počinjene zločine, ustaše ili partizani.

Na tu temu je provedena i telefonska anketa kojoj se odazvalo oko 23 000 građana. Brojka je, kazao nam je nakon emisije Stanković, jedna od rekordnih.

Ako je vjerovati anketi, građani će više suditi partizane zbog počinjenih zločina nego li ustaše. Od 23 000 glasova, 3/4 Hrvata partizanima nikada neće oprostiti Bleiburg i druge zločine.

Jurčević: Teme ustaša i partizana još nisu objektivno riješene

Iako se radi o tematici staroj 60-ak godina, ustaštvo i komunizam očito još uvijek potpaljuju ‘bure baruta’ hrvatske javnosti. I to ne samo starijih građana, već i brojne mladeži koja povijesna obilježja identificira s vrstom glazbe ili bojom odjeće.


Tako ‘ustaše’, navodno, hitaju na Thompsonove koncerte prekriveni crninom, dok se prst upire u osobu i naziva je ‘komunjarom’ samo ako sluša punk ili nosi martensice s crvenim vezicama.

Zaintrigirani takvim raspoloženjem u Hrvatskoj kontaktirali smo gospodina Jurčevića te ga upitali zašto se javnost redovito odaziva na teme o ustašama i partizanima.

- Ideološki okviri nam ne dopuštaju da izađemo iz tog začaranog kruga. Te teme još nisu objektivno riješene, nema nikakvog objektivnog uporišta - kazao je Jurčević i nastavio da je glavni problem što se niti nakon 60 godina ne zna točna brojka žrtava Bleiburga ili Jasenovca.

Crno-bijeli svijet, ili si partizan ili ustaša

Jurčević nam je pojasnio da ova tema u narodu ‘pali’ jer je,‘povijest, nažalost kriterij sadašnjosti’.

- Osoba se ne procjenjuje što je radila tijekom svog života već što je bila za vrijeme Drugog svjetskog rata - istaknuo je.

Objasnio je kako je za vrijeme bivše Jugoslavije svijet bio ‘crno-bijel’ ili si bio ustaša ili partizan.

Jurčević je izrazio zabrinutost jer se, tvrdi, mladim generacijama danas ne dopušta da se slobodno identificiraju.

- Ako je netko rođen nakon Drugog svjetskog rata, neprihvatljivo je da ga se osuđuje ukoliko mu je djed, tata ili netko drugi u obitelji bio ili ustaša ili partizan - naglasio je Jurčević.

Zamjerio je i nedavnim izjavama predsjednika Hrvatskog sabora, Vladimira Šeksa koji stvaranje Hrvatske države povezuje sa ZAVNOH-om.

- Ne priznajem da se i mene kao hrvatskog građanina povezuje bilo s Pavelićem, bilo sa ZAVNOH-om, više bih volio da me se poveže s djelima koje sam učinio u svom životu - zaključio je naš razgovor povjesničar Jurčević.


Primjedbe

Popularni postovi