RAZGOVOR S PROF. JURČEVIĆOM, JUTARNJI LIST

Tjedan u 10 pitanja: "Mesić će teško pronaći posao na suvremenom tržištu rada"

Sa prof. Jurčevićem razgovarao: Zlatko Šimić



1. Što vas je nagnalo da se kandidirate za predsjednika?

Sve veća neuspješnost i korumpiranost dosadašnjih upravljačkih struktura, te osjećaj odgovornosti koji imam prema budućnosti hrvatskog društva.

2. Koji politički svjetonazor nudite biračima?

Poistovjećujem se s humanističkim vrijednosnim sustavom, a politički zagovaram pluralnu demokraciju i socijalnu solidarnost.
3. Je li vaš skriveni adut, to što mnogi neznaju vašu partizansku prošlost u obitelji?

Skriveni aduti su mi razobličavanje negativnih i skučenih stereotipa koje mi bez osnove nastoje pripisati gospodari javnog života u Hrvatskoj. Otac i majka mi, hvala Bogu, nisu vojno i politički sudjelovali u ratu, a rođaka je bilo na savim stranama, uključujući ustašku i komunističku.

4. Kako bi poredali zla koja su se dogodila Hrvatima. Jasenovac, Bleiburg i drugi komunistički progoni?

Sva tri zla su istog, totalitarnog podrijetla. No, daleko veće negativne posljedice imaju zla komunizma, jer su otvoreno trajala deset puta duže, a i danas su strukturalno nazočna.

5. Koja je ciljana skupina vaših birača?

Ponajprije, sve brojnija većina građana koja nije izlazila na izbore, jer na dosadašnjem političkom tržištu nije imala što odabrati.
6. Kakav izborni rezultat očekujete i kojem bi kandidatu, ako ne uđete u drugi krug preporučili svoje glasove?

Očekujem pobjedu, jer sam, od do sada ponuđenog, jedini koji je zaista neovisan. Nisam pripadnik nijedne od skupina koje su hrvatsko društvo dovele na rub sveopće katastrofe. Podupirem samo nove vjerodostojne osobe koje ulaze ili će ući u hrvatski politički život. To je jedan od glavnih ciljeva mojeg izravnog političkog djelovanja.

7. Ako postanete predsjednik koji bi bio vaš prvi potez?

Obrazovana sam, sustavna i uporna osoba, koja hoće duboko restrukturiranje institucija hrvatskog društva. Stoga neće biti egomanije ili kulta tzv. prvog poteza. Biti će sustavno djelovanje.

8. Kakav je Mesić predsjednik?

On je prošlost koja će veoma teško pronaći posao na suvremenom tržištu rada.

9. Tko je vještiji u prikrivanju prošlosti, povjesničari, političari ili povjesničari koji se bave politikom?

Nema a priori loše struke. Postoje samo neznalice ili neodgovorne osobe koje u svim zanimanjima rade štetu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
10. Pozamašna vam je imovinska kartica, hoćeteli morati štogod prodati za financiranje kampanje?

Velika većina moje imovine su nekretnine koje sam naslijedio od roditelja, koji su doslovno sve zaradili dugim radom u iseljeništvu. Odgojen sam živjeti izrazito skromno i pošteno, a prodavati nasljeđe osobni je neuspjeh i grijeh. Ta, upravljači u Hrvatskoj rasprodaju našu imovinu, a nas i potomke pretvaraju u dužničko roblje. Primjerena kampanja, radi zajedničkih ciljeva, financira se s puno malih donatora, u koje pripadam i ja.

Primjedbe

Popularni postovi