PROSLAVA 10. OBLJETNICE USPOSTAVE GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE

U subotu, 25. srpnja 2009. g. u Udbini, kandidat za Predsjednika Republike Hrvatske, Josip Jurčević zajedno sa suprugom, nazočio je početku proslave 10. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije.

Pred brojnim vjernicima iz Udbine i drugih dijelova Hrvatske, proslava je započela u 11 sati misom koja se slavila na temeljima stare krbavske katedrale, a na čast sv. Jakova starijega, zaštitnika nekadanje Krbavske biskupije. Svetu misu je predvodio gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović, koji je ujedno proslavio i 10. obljetnicu svojeg biskupskog ređenja. Uz to biskup je podijelio sakrament sv. krizme dvadesetidvojici pučkoškolaca, koje je predstavio župnik fra Nediljko Knezović. Uz udbinski župni zbor na misi su bili i pripadnici mladeži Opusa Dei iz Zagreba, predvođeni njihovim svećenikom.

Na misi je kancelar, mr. Draženko Tomić, pročitao proglas kojim je najavljena proslava obljetnice biskupije. U proglasu je, između ostalog, navedeno: «Neka to otvaranje desete obljetnice pozdravi svaka naša župna zajednica zvonjavom s tornjeva župnih crkava kroz pet minuta.» (u subotu 25. 7. 2009. u 11 sati).

Biskup Bogović je, 25. srpnja 2000. g., u Gospiću preuzeo upravu novoosnovane Gospićko-senjske biskupije, a biskupski štap primio je od zagrebačkog nadbiskupa mons. Josipa Bozanića. Preuzimanjem pastirskog štapa zaživjela je nova biskupija s novim središtem i novom upravom. Sveti Otac Ivan Pavao II. dva mjeseca prije toga izdao je svečano pismo (bulu) utemeljenja Gospićko-senjske biskupije. U ovoj, desetoj, godini Biskupije bit će dovršena i Crkva hrvatskih mučenika na Udbini, koja je nacionalni projekt. Biskup je pozvao sve vjernike da 13. rujna dođu na Udbinu, kada će biti proslava Dana hrvatskih mučenika.

Nakon mise, u OŠ „Kralj Tomislav“ otvorena je tematska izložba o desetgodišnjem radu u biskupiji. Izložba će u narednoj godini obići sva veća biskupijska središta. Nazočne su pozdravili načelnik općine Udbina Ivan Pešut i ravnatelj škole Mirko Dragičević, a o izložbi je govorila autorica Blaženka Ljubović, ravnateljica senjskog Gradskog muzeja.

Izložbu je otvorio biskup Bogović, koji je pozvao i predsjedničkog kandidata Josipa Jurčevića da pozdravi posjetitelje izložbe. Jurčević je u kratkom obraćanju čestitao biskupu Bogoviću i svim vjernicima 10. obljetnicu biskupije. Biskupu je Jurčević zahvalio i zbog višegodišnje međusobne suradnje u nizu zajedničkih znanstvenih i društvenih projekata, a sve nazočne je pozvao na uključivanje u sva društvena djelovanja koja njeguju hrvatsku tradicionalnu baštinu te oblikuju uspješnu i sretnu hrvatsku budućnost.

Primjedbe

Popularni postovi