MALO JE PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA KOJIMA KAO JOSIPU JURČEVIĆU VJERUJU NJEGOVI SUSJEDI

Veliko slavlje pod Zavelimom- stigao asfalt u Rošnjače
Ocjena: / 2
LošeOdlično
putrosnjacepoc.jpg

Danas, na Blagdan sv. Ane, u Viničkoj župi, a u duvanjskoj općini, u selu Rošnjače, ispod planine Zavelima, na groblju u zaseoku Bikići, služeno je svečano misno slavlje, koje je prethodilo svečanom puštanju u promet prve dionice asfaltne ceste od Vinice do Roškog Polja

Selo Rošnjače ispod Zavelima , vjerojatno, ne pamti toliki broj posjetitelja i luksuznih vozila, registarskih oznaka uglavnom iz Republike Hrvatske.

Selo je to iz kojega se godinama ljudi iseljavaju, pa sada broji tek oko 15-tak obitelji, što je ipak više nego u nekim selima Viničke župe koja su gotovo opustjela.

Zato ne iznenađuje radost i osmjeh na licima mještana, ali i domaćina-organizatora ovoga okupljanja-Zavičajnog društva Zavelim kojemu je sjedište u Splitu, a okuplja Viničane iseljene iz ovoga kraja,a srcem i dušom još su uvijek ispod Zavelima.

putrosnjace7.jpgputrosnjace8.jpgputrosnjace9.jpg

Blagdanska svečanost počela je procesijom oko groblja u Rošnjačama, s kipom svete Ane, a potom je, ispred grobljanske crkvice služena sveta misa. Za oko 600 vjernika, svečano misno slavlje predvodio je pater Ante Šiško, rođen u Vinici. Koncelebrirao je don ilija Drmić, mjesni župnik i čovjek čijim je dolaskom u Viničku župu ovaj kraj počeo, usudimo se reći, s preporođivanjem, a o čemu smo redovito pisali.

Nadahnutom i na trenutke nostalgičnom propovijedi otac Ante je izmamio suze i uzdahe okupljenih, od kojih neki godinama nisu pohodili rodni kraj ili rodno mjesto svojih roditelja. Uslijedio je i blagoslov polja i svekolikog rada ovih ljudi.

putrosnajce6.jpgputrosnjace1.jpgputrosnjace5.jpg

Nakon svete mise, na novo izgrađenoj dionici puta , na kojemu se iz tek postavljeni asfalt „pušilo“, hrvatskom himnom, a zatim i minutom šutnje za sve poginule branitelje iz Viničke župe, započela je svečanost sklada i rada. Sklada, jer je prva dionica puta od Vinica-Roško Polje, u duljini 2,5 kilometra, izgrađena dobrovoljnim prilozima koje je ZD“Zavelim“, a svesrdno podržano od viničkog i roškog župnika, don Ilije i fra Marka Jukića, prikupilo pozivom iseljenim Podzavelimljanima i njihovim dobrim odzivom novčanim prilozima. Dio novca izdvojila je Tomislavgradska općina iz proračuna. Iako je preostalo izgraditi drugu dionicu (ili polovicu) puta do Roškog Polja i akcija prikupljanja sredstava traje, to nije umanjilo današnju radost okupljenih. O tijeku izgradnje puta i njegovom značenju kratko je govorio Petar Škorić, predsjednik ZD“Zavelim“, zahvalivši svima koji su doprinijeli izgradnji puta-simbola povratka, ili češćeg dolaska, u zavičaj. Uz prigodnu molitvu svećenici su blagoslovili put,a potom su vrpcu svečano prerezali duvanjski načelnik Ivan Vukadin, predsjednik ZD“Zavelim“ Petar Škorić, tajnik Društva i dr. Josip Jurčević, vinički susjed iz Studenaca, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske i počasni gost današnje svečanosti. Sudeći po gužvi oko njega i pozornosti koju je izazvao, prof. Jurčević je siguran u glasove svih Viničana, ovdašnjih i raseljenih po Hrvatskoj, a njih nije malo.

putrosnjace10.jpg

putrosnjace4.jpg

Nakon ovoga službenog dijela slavlja, uslijedilo je pučko slavlje, uz bogatu

Primjedbe

Popularni postovi