VESNA P. IZBACILA ČAČIĆA IZ IGRE ZA PREDSJEDNIKA RH

23.07.2009. | 22:17

utrka za pantovčak

Radimir Čačić kandidat HNS-a za predsjednika

Nakon HDZ-a i SDP-a, ime svog predsjedničkog kandidata u petak će službeno obznaniti i HNS. Točno u podne ispred fontane na Trgu žrtava fašizma i gotovo ispod prozora Središnjice vladajuće stranke, HNS će predstaviti svog favorita koji je, prema provedenom istraživanju javnog mnijenja, trenutačno najpopularniji HNS-ovac.

Iako predsjednik stranke Radimir Čačić te Vesna Pusić ne žele prije samog čina predstavljanja potvrditi o kome se radi, neslužbene informacije iz stranke govore da je riječ o Čačiću.

No, nije posve isključeno ni neko iznenađenje. Činjenica da će izaći pred javnost sa svojim kandidatom za Pantovčak, kako nas uvjeravaju u HNS-u, ne znači i konačno zbogom ideji zajedničkog opozicijskog kandidata.

- U rujnu će sve tri stranke iz kastavske trojke provesti zajedničko istraživanje javnosti koje će dati konačan odgovor na pitanje hoćemo li imati zajedničkog kandidata ili idemo pojedinačno – kazao nam je visoki izvor iz stranke. (A. B. Krile)

DANAS SE ZNA, NIJE RADIMIR NEGO VESNA

Tekst: A.B.
Foto: Željko Šop, Boris Kovačev (Cropix)

HNS je danas objavio da je kandidat te stranke na predsjedničkim izborima sljedeće godine predsjednica Kluba zastupnika u Saboru Vesna Pusić. "Protukandidat" joj je bio predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Iz stranke su sve do zadnjeg trenutka dolazile kontradiktorne informacije, pa se tako čas moglo neslužbeno doznati da je Pusićka, a u drugom trenutku da je Čačić kandidat. Kriterij po kojemu se biralo između ova dva najistaknutija lica HNS-a je popularnost prema anketama.

HNS je stranka koja je na izborima 2000. godine kandidirala pobjednika - Stjepana Mesića, koji trenutno odrađuje svoj drugi mandat. Čačić je do sada obavljao funkciju ministra graditeljstva, a nedosanjani mu je san da postane premijerom. Pusić je uvijek "pucala" na vanjsku politiku, pa se tako šuškalo da je SDP-u 2007. godine kao predsjednica HNS-a uvjetovala podršku u koaliciji u zamjenu za mjesto ministrice vanjskih poslova.

Iako postoje prijedlozi da ljevica između svojih kandidata, sukladno popularnosti, izabere jednog jedinstvenog, HNS se ne slaže s tom idejom. Do sada je na ljevici sigurna kandidatura IDS-ovca Damira Kajina i SDP-ovca Ive Josipovića, a nagađa se i o samostalnom izlasku na izbore poraženoga na unutarstranačkim izborima SDP-a - Ljube Jurčića.

Primjedbe

Popularni postovi