'OTVORENO' O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

Čovjek bi od emisije ovakovog naslova očekivao konačno OTVOREN (od)govor na pitanje zašto su hrvatski gradjani bili filovani viškom informacija o američkim kandidatima u predkampanji i u kampanji, a o svojim kandidatima ne znamo još ništa. A s obzirom na cenzuru za nekih HTV-u nepodobnih kandidata, teško da ćemo i doznati išta prije Svisvetih.

Nešto otvoreniji su bili S. Letica i I. Miklenić, a i Mijić je pozitivno iznenadio s obzirom na neke njegove prijašnje rigidne stavove o Glavašu i ne sjećam se točno još kojim slučajevima. Novinarka Čuljak, po vlastitom priznanju ne zna 'puno o politici', a to je večeras samo potvrdila. Inače bi isprovocirala raspravu nazočnih o konkretnim imenima, jer je smiješno i nakon triju predsjedničkih izbora tražiti kompromis nazočnih o kriterijima za predsjedničku kandidaturu. Koliko su ti stavovi udaljeni najbolje se vidjelo kad je Miklenić pokušao 'isključiti', iz vlastite perspektive i perspektive prosječnog uvjerenog katolika, kandidate koji su bili komunisti. Svi nazočni su pokazali netrpeljivost prema toj ideji čak i u mogućnosti. Uzalud je urednik GK ponavljao da valjda više nismo u tranziciji i da smo 'raskrstili' s komunizmom.

Od svega izrečenog vrijedi izdvojiti ne trenutni nego budući vremenski kontekst, timing predizborne kampanje, kako je rekao Milardović, s čim se složio i Letica, kad se mogu očekivati socijalni nemiri i produbljenje ekonomske krize. To pak znači da se otvara prostor za NESTRANAČKOG kandidata, čije je eventualno poželjne osobine najbolje sažeo jedan od anketiranih gledatelja: pošten, da MISLI HRVATSKI, osoba široke kulture, pametan, demokrat, da znadne balansirati izmedju lijeve i desne strane a da pri tom državni interesi ne trpe... Nešto prije je i Miklenić naveo manje-više tako poredane poželjne osobine budućeg predsjednika, s tim što bi on preferirao naglasak na unutarnju politiku, osjećaj za NACINALNO, poštenje i osjećaj za demokraciju.

Upravo takvog kandidata imamo u osobi prof. dr. Josipa Jurčevića, koji k tomu nikad nije bio član SKJota niti suradnik bilo koje obavještajne komunističke službe. Pače, jedini je osjetljiv na te teme i ustrajno govori o potrebi DEKOMUNIZACIJE hrvatskog društva i vraćanju NACIONALNOG PONOSA. Uz ekonomski program koji je za nj izradio njegov prijatelj, uvaženi prof. dr. Mate Babić, siguran sam da katolička, konzervativna, demokratska, braniteljska Hrvatska ima svog kandidata. Osobno bih bio sretan kad bi se i dr. Primorac kandidirao, sa ili bez potpore HDZ-a, te zajedno s Jurčevićom u PREDKAMPANJI predstavio svoj program, pa koji god dobije povjerenje birača neka bude kandidat te samosvjesne Hrvatske, a drugi neka bude njegov savjetnik.

Cijenim da bi bilo pošteno već u predkampanji narodu predstaviti i svoje potencijalne savjetnike, jer sam siguran da bi Mesić dobio puno manje glasova da je kao savjetnike naveo Budu Lončara, Perkovića, Tatalovića i druge.

Kako bilo, vrijeme je, pola godine prije izbora, obznaniti imena potencijalnih kandidata. Svi koji budu kalkulirali i učine to u zadnji tren, rade to u korist vlastite štete. Navlastito oni kandidati koje EPH i Styria izdanja isključuju unaprijed iz kruga mogućihh pobjednika predsjedničkih izbora. Puno se moglo naučiti na iskustvu Borisa Mikšića iz prošlih izbora. Vidjet ćemo hoće li to netko znati i iskoristiti.

Primjedbe

Popularni postovi