NAKON TRIBINE U VRGORCU, PROF. JURČEVIĆ POZVAN I U LJUBUŠKI

Prof. Jurčević održao predavanje u Vrgorcu, uskoro tribina i u Ljubuškom
Ponedjeljak, 15. Lipnja 2009.

U organizaciji Gradskog kulturnog središta Vrgorac u nedjelju je organizirana tribina prof. dr. sc. Josipa Jurčevića na temu "Rezolucija Vijeća Europe 1481 i žrtve Drugog svjetskog rata i poraća".

Tribina je organizirana povodom 67. obljetnice stradanja Lipanjskih žrtava u Vrgorcu - tada su partizani u svom zločinačkom poduhvatu nakratko upali u Vrgorac te 15. lipnja 1942. pobili 33 Vrgorčana, mahom imućnih i uglednih ljudi, bez ikakve krivice i bez suda.

I ovim događajem, potvđuje se da je partizanski pokret od samih početaka u svojoj naravi bio zločinački i da mu je cilj bio uništiti i pobiti sve koji bi mogli biti protiv novog režima.

U svom izlaganju o Deklaraciji Vijeća Europe, prof. Jurčević je sa žaljenjem ustvrdio da se ona u Hrvatskoje ne poštuje niti primjenjuje. A ta rezolucija govori:

"Totalitarni komunistički režimi koji su vladali u Srednjoj i Istočnoj Europi u prošlom stoljeću, a koji su još na vlasti u nekoliko zemalja svijeta, bili su, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Povrede su se razlikovale ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom periodu i uključivale su pojedinačna i kolektivna ubojstva i smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanja, deportacije, mučenja, prisilni rad i druge oblike masovnog fizičkog terora; progone na etničkoj i vjerskoj bazi, povredu slobode savjesti, misli i izražavanja, slobode tiska i također nedostatak političkog pluralizma.

Zločini su opravdavani u ime teorije klasne borbe i principa diktature proletarijata. Interpretacija oba principa ozakonila je 'eliminaciju' ljudi koji su smatrani opasnima za izgradnju novog društva i, kao takvi, neprijateljima totalitarnog komunističkog režima. Velik broj žrtava u svakoj zemlji bili su državljani te zemlje."

Svoje predavanje profesor Jurčević zaključio pozivom na opću odgovornost:

Ako toga ne budemo svjesni i ako ne budemo djelatni u bilo kojem smislu danas da očuvamo hrvatsku slobodu biti ćemo u punoj mjeri odgovorni za sve kuda Hrvatska ide.

To nije razlog da bismo gubili vjeru i nadu nego suočavanje sa prošlošću, suočavanje sa stvarnošću, nego jedna vrsta apela da na temelju tih znanja o žrtvama sa punom sviješću dalje živimo u svojoj obitelji, u svom zavičaju, široj lokalnoj zajednici i na razini hrvatske države.

Ako to ne učinimo učinit ćemo jedan teški višegeneracijski krimen, dakle krivnju prema budućim naraštajima. Uime tih budućih naraštaja, ako već ne brinemo o sebi, pozivam Vas, budite dosljedni hrvatskom indentitetu, našoj vjeru koja nas je očuvala u najtežim trenutcima,vratite vjeru i nadu u sebe, kao Božja bića koja mogu sve, ako hoće, ako imaju ljubavi, nade, vjere; a toga su imali svi naši naraštaji, imali smo mi 1991-95, pa se ja pitam zašto mi to ne bismo imali danas i zašto u tom duhu ne bi odgajali buduće naraštaje.

Jedino na taj način, sve naše žrtve, uključujući i lipanjeske na području Vrgorca, ne će biti uzaludne, ne ćemo ih izdati, i na neki način dati ćemo im opći smisao. Jer i oni su svoje živote ugradili da bismo mi danas bili slobodni."

Ne gubimo nadu i vjeru i budimo dostojni naše slavne ali i bolne i teške povijesti.- zaključio je prof. dr Josip Jurčević svoje izlaganje u Vrgorcu, nakon čega su se svojim pitanjima i komentarima uključili i ostali prisutni.

Idući ponedjeljak, 22. lipnja, prof. Jurčević održati će predavanje o partizanskih zločinima u 2. svjetskom ratu i nakon njega i u Ljubuškom. Organizator ovog dođađaja je Hrvatsko kulturno društvo Napredak - podružnica Ljubuški.

LJ::portal

Primjedbe

Popularni postovi