KOGA ĆE U KAMPANJI PODRŽATI NINO PAVIĆ?

kakve će biti posljedice za hrvatsku AKO sadašnji premijer postane šef države

HDZ (i) na Pantovčaku: Sanader na Putinovu putu

Vjerujem da građani ne bi glasovali za jednoumlje, za putinovski model vlasti, a upravo to bi značila pobjeda Sanadera, drži Vesna Škare-Ožbolt

Najnovije očitovanje dijela članica vladajuće koalicije (HSS, HSLS) kako je možebitna kandidatura Ive Sanadera za predsjednika Republike dobrodošla i bez ugroze za funkcioniranje Vlade i parlamentarne većine, još jedan je prilog nagađanjima da će Sanader ipak ući u utrku za Pantovčak.

O tome predsjednik Vlade i HDZ-a još nije donio odluku ili je drži za sebe, a njegovo stalno odgađanje da se izjasni o kandidaturi za šefa država, otvara prostor raznim spekulacijama, među kojima je i ona o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora ako Sanader postane predsjednik Republike.

- Uopće nije teško zamisliti da Sanader s Pantovčaka kontrolira i stranku i postojeći sastav parlamentarne većine i Vlade - procjenjuje bivša ministrica pravosuđa i predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare-Ožbolt, ne otklanjujući ni mogućnost da bi se Sanader ipak odlučio za izvanredne parlamentarne izbore ako postane šef države.

Hoće li Sanader krenuti Mesićevim stopama, još uvijek nije poznato
Pobjeda na predsjedničkim izborima, dodaje Škare-Ožbolt, osokolila bi HDZ i pogurala prema novim izborima. No, je li pobjeda Sanadera u bitki za Pantovčak tako izgledna?

Daleko od EU-a

- Vjerujem da naše biračko tijelo ne bi glasovalo za jednoumlje, za putinovski model vlasti, a upravo to bi značila pobjeda Sanadera na predsjedničkim izborima - kaže predsjednica DC-a. Damir Kajin, mogući Sanaderov protukandidat na predsjedničkim izborima, suglasan je s prevladavajućim dojmom da bi aktualni premijer ušao u bitku za Pantovčak s najvećim šansama među svim kandidatima koji se već znaju ili se njihovim imenima barata.

- Sanadera se, međutim, može pobijediti. Valja krenuti od toga kakva je to danas Sanaderova Hrvatska? Danas smo daleko od Europske unije, ne do kraja svojom krivicom, jasno, ali i daleko od gospodarskog prosperiteta, s mnoštvom neriješenih pitanja kao što su rascvala korupcija i filoustaštvo - kaže Kajin.

Vesna Škare-Ožbolt podsjeća da je Sanaderov politički cilj bio uvesti zemlju u Europsku uniju, što se, procjenjuje, neće dogoditi za mandata ove Vlade. Sanaderu bi, navodi ona, učlanjenje u EU moglo poći za rukom na mjestu šefa države i to bi mogao biti ključni razlog njegova izlaska na predsjedničke izbore.

Prijelomna odluka Ive Sanadera hoće li krenuti u izborni i rizik mogućih tektonskih pomjeranja u HDZ-u i vladajućoj koaliciji, vremenski bi se mogla ‘‘pogoditi’’ sa zaoštravanjem gospodarske krize u nas, pod uvjetom da su točne procjene kako u drugoj polovici ove i početkom iduće godine slijedi daljnji pad BDP-a i gospodarske aktivnosti. Kako god bilo, sve upućuje na usijanu političku i gospodarsku jesen.

Prokockali sve šanse

Otvoreno govoreći, HDZ i Sanader nemaju više što ponuditi ovom narodu i ovoj državi, jer su sve šanse prokockali i upropastili - ističe Kajin, pozivajući opoziciju da stavi glave skupa oko zajedničkog predsjedničkog kandidata. Bez potonjeg, HDZ će biti jako blizu pobjedi na predsjedničkim izborima, mišljenja je Damir Kajin.

Kontrola stranke iz Predsjedničkih dvora

Ustav predsjednika države obvezuje odmah po izboru na podnošenje ostavke na članstvo u političkoj stranci. Dok dio promatrača procjenjuje da bi ta ustavna odredba mogla Ivu Sanadera odgovoriti od kandidature za šefa države, jer nema rješenje za svog nasljednika na čelu HDZ-a, Vesna Škare-Ožbolt ne misli tako.

- Vrh HDZ-a operiran je od ljudi koji imaju svoj stav i autonomiju djelovanja. Prema tome, Sanader bi lako našao ljude i način funkcioniranja stranke ako osvoji mandat šefa države, a da sve ipak ostane u njegovim rukama...

Primjedbe

Popularni postovi