Jurčević: Tito je masovni ubojica 20. stoljeća

Tito je masovni ubojica 20. stoljeća" width="220" height="130">


LJUBUŠKI - Sinoć je održana tribina u organizaciji ljubuške podružnice Hrvatskog kulturnog društava Napredak "Kad ćemo naučiti nešto iz povijesti".

Glavni gost predavač bio je jedan od najboljih poznavatelja suvremene hrvatske povijesti prof. dr. Josip Jurčević sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.


U ime Napretka sve nazočne pozdravio je dopredsjednik Podružnice Ljubuški gosp. Toni Kraljević, koji je i u kratkim crtama predstavio iznimno bogat životopis gosta, oca sedmero djece, dobrovoljca Domovinskog rata, sudionika hrvatskog proljeća koji zbog političke nepodobnosti nije mogao dobiti zaposlenje u vrijeme komunizma, autora brojnih znanstvenih radova i nekoliko knjiga.

Do kad će se povijest ponavljati?


Gost se u svom izlaganju držao naslovne teme, te pokušao dati odgovor, zašto i do kad će nam se povijest ponavljati. Cijelo predavanje pratio je i najavljene podteme: stradanje Hrvata Hercegovine u drugom svjetskom ratu i poraću, te potrebu dekomunizacije društvenog života. Posebno je istaknuo, kako nam se nameću neistine, pa i one vezane za jučerašnji datum, 22. lipnja, koji se u RH slavi kao dan antifašističke borbe, i važnosti tog datuma u svjetskim okvirima, odnosno prekida savezništva Hitlera i Straljina zbog njegovog napada na Sovjetski savez, tako da su do tad zapravo i jugoslavenski komunisti, kao podružnica Kominterne, bili saveznici nacističke Njemačke.


Prof. Jurčević je dobar poznavatelj stradanja hercegovačkih Hrvata. Govoreći o tome, kako je bitno da naučimo nešto iz povijesti, sjetio se vremena kad se u obiteljima ljubuškog kraja, a gotovo svaka je imala nekog stradalog, o tim stradanjima nije smjelo ni pričati u užem obiteljskom krugu kako članovi obitelji ne bi bili ponovno progonjeni i zatvarani.


Tito je masovni ubojica

Uvjeren je da se na osnovu povijesnog iskustva, mogu i moraju i moraju zaobilaziti i umanjivati loše posljedice ponavljanja te povijesti. Naveo je i brojku od 1540 evidentiranih masovnih grobišta Hrvata u drugom svjetskom ratu, ali i podatak da brojna stratišta Hrvata u Domovinskom ratu su ista ona mjesta gdje se od gotovo istih neprijatelja stradavalo i u povijesti odnosno baš za i krajem drugog svjetskog rata. Također, zapanjujući je podatak o 644 stradala svećenika, časnih sestara i bogoslova iz hrvatskog naroda, što je razmjerno daleko najviše u europskim okvirima, a i pokazatelj je da je cilj komunističke vladavine bio uništiti sve koji bi na bilo koji način mogli biti protivnici nove vlasti, a isto tako dokazano da ta ubijanja nisu bila pojedinačna i slučajna nego su bila naređena, i to od samog vrha na čelu s desetim masovnim ubojicom 20. stoljeća Josipom Brozom Titom.

Svoje izlaganje prof. Jučević završio je pozivom na odgovornost jer na ovom naraštaju je vratiti nam vjeru i nadu u bolju budućnost, kako zbog nas samih tako zbog onih koji dolaze iza nas. Kazavši da bez našeg zajedništva nema ni budućnosti, prisjetio se herojskog vremena domovinskog rata kad smo zajedništvom i upućenošću jednih na druge uspjeli učiniti nemoguće i pobijediti znatno moćnijeg neprijatelja.

23.6.2009
Pincom.info

Primjedbe

Popularni postovi