DANKE DEUTSCHLAND

Njemački savezni kriminalistički ured (Bundeskriminalamt - BKA) objavio je u petak na svojim internetskim stranicama tjeralicu za trojicom hrvatskih i jednim državljaninom BiH svezi s ubojstvom hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. godine.

- U svezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u bavarskom gradu Wolfratshausenu njemačka istražna tijela međunarodnim nalogom za uhićenje tragaju za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Josipom Perkovićem i Borisom Brnelićem - stoji na internetskim stranicama BKA.

Njemačko državno odvjetništvo u nekoliko je navrata nakon presude Pratesu najavljivalo da se istraga u slučaju Đureković nastavlja i proširuje na ostale osobe koje su tijekom suđenja bile spominjane kao mogući sudionici u akciji smaknuća Stjepana Đurekovića.
BKA navodi da je od četvorice traženih Ivan Lasić državljanin BiH, a ostala trojica državljani Republike Hrvatske.

U obrazloženju tjeralice navodi se da su traženi bili djelatnici državnih sigurnosnih služba bivših Socijalističkih Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine te tajne službe Saveza komunista Jugoslavije. Navodi se da je traženi Boris Brnelić djelovao kao tajni agent riječke podružnice Službe državne sigurnosti.

Pokušao "jednog Hrvata" pridobiti za ubojstvo "dvojice hrvatskih emigranata"

Traženi Josip Perković je, osim za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića, osumnjičen da je, zajedno s još jednim djelatnikom tajne službe, u studenom 1977. pokušao "jednog Hrvata" pridobiti za ubojstvo "dvojice hrvatskih emigranata".

Na stranici su i adrese za koje njemačke vlasti pretpostavljaju da se na njima nalaze i tražene osobe.

U svezi s ubojstvom Stjepana Đurekovića 28. srpnja 1983. u bavarskom gradu Wolfratshausenu njemačka istražna tijela međunarodnim nalogom za uhićenje tragaju za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Josipom Perkovićem i Borisom Brnelićem.
BKA je spremna za podatke koji bi pridonijeli uhićenju traženih u Njemačkoj ili njihovu izručenju isplatiti nagradu od 5000 eura za svakog od njih.

Doživotni zatvor Krunoslavu Pratesu

Viši zemaljski sud u Muenchenu osudio je u srpnju prošle godine hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Sud je pritom ustvrdio da su presudnu ulogu u tom, kako je navedeno, "politički motiviranu" ubojstvu imale tajne službe tadašnje Jugoslavije. Po zaključku toga suda presudnu ulogu u operaciji smaknuća Stjepana Đurekovića odigrao je i Josip Perković, koji je u početku 80-ih obnašao dužnost višeg djelatnika SDS-a. Perković se u više navrata nije odazvao sudskim pozivima za svjedočenje, a za njim je bila raspisana i međunarodna tjeralica.

Njemačko državno odvjetništvo u nekoliko je navrata nakon presude Pratesu najavljivalo da se istraga u slučaju Đureković nastavlja i proširuje na ostale osobe koje su tijekom suđenja bile spominjane kao mogući sudionici u akciji smaknuća Stjepana Đurekovića.

Kao ključan svjedok u slučaju Prates pojavio se također bivši djelatnik jugoslavenskih tajnih služba Vinko Sindičić.

Primjedbe

Popularni postovi