OVDJE NAM JE DOBRO - 'VAKO NAM I TRIBA!!

Pupovac: Iz evidencije brišu Srbe, a dopisuju Hercegovce

Potpredsjednik SDSS-a optužio nadležne službe da provode sustavnu politiku brisanja izbjeglih Srba, izrazivši sumnju da se radi o administrativnom brisanju dijela osoba iz evidencije prebivališta

Netočni popisi birača nisu rezultat greške nego sustavne politike – Milorad Pupovac * D. JELINEK

ZAGREB – Zastupnici SDSS-a zatražit će formiranje saborskog Istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi pravo stanje u biračkim popisima i evidencijama prebivališta, kao i odgovorne za kršenje zakona i postojanje velikog broja fiktivnih stanovnika i fiktivnih birača. Povjerenstvo ima velike šanse da bude osnovano, jer su nam jučer potpredsjednici saborskih klubova SDP-a i HDZ-a Milanka Opačić i Krunoslav Markovinović istaknuli kako ne vide razloga da se ono ne formira.

Kontroverzu je, međutim, izazvala teza koju je jučer na konferenciji za novinare iznio potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac optuživši nadležne službe da godinama provode sustavnu politiku brisanja izbjeglih Srba, i pripadnika drugih manjina, iz evidencije prebivališta i popisa birača. Istovremeno se, kazao je Pupovac, nadopisuju Hrvati, posebice iz BiH.

Svoje tvrdnje Pupovac je potkrijepio statističkim podacima prema kojima se u Hrvatsku u posljednjih 15-ak godina doselilo gotovo 470 tisuća ljudi, a odselilo njih 146 tisuća. Većina doseljenika, njih gotovo 60 posto, kaže Pupovac, stiže iz Bosne i Hercegovine, dok se odseljavanje uglavnom događa u pravcu Srbije.

– Budući da nemamo baš nikakvih informacija sa terena da bi se događale tako velike migracije, opravdano sumnjamo da se radi o administrativnom brisanju dijela osoba iz evidencije prebivališta – istaknuo je Pupovac.

Rastuća razlika između broja državljana i broja birača, smatra Pupovac, rezultat je »kontinuirane politike doseljavanja u Hrvatsku«.

– Pred izbore 2003. godine bilo je 377 tisuća birača više nego li državljana, a 2007. ta se razlika popela na čak 434 tisuće. U tom razdoblju u Hrvatsku je doselilo više od 80 tisuća ljudi. Veliko je pitanje jesu li doselili stvarno ili samo administrativno iz političkih i drugih razloga – kazao je Pupovac. Potpuno je nevjerojatno, dodaje, da nadležna tijela mogu na nepostojeću adresu izdati osobama dokumente ili u stanu od 50 kvadrata prijaviti više od 20 osoba. Netočni popisi birača, uvjeren je Pupovac, nisu rezultat greške i aljkavosti nego sustavne politike.

– Netočno je da su evidencije nesređene, one su itekako »sređene«, i to metodom dopisivanja i otpisivanja – istaknuo je Pupovac.

HDZ-ovac Markovinović Pupovčeve tvrdnje ocjenjuje kao »napuhavanje i traženje alibija za gubitak izbora«.

– Propusta i grešaka u popisima birača ima, događaju se zbog svega pomalo, zbog privilegija, ratnih repova, ali nema nikakve sustavne politike – tvrdi Markovinović.

SDSS-ovce ljute interpretacije partnera iz HDZ-a da su upravo oni sprječavali sređivanje biračkih popisa.

– Mi smo za to da se evidencije srede ali prema svima jednako. Predlagali smo partnerima iz HDZ-a da se postavi rok od šest do 12 mjeseci svim osobama s dvostrukim prebivalištem da se odluče koje će im biti glavno. Nisu pristali – ustvrdio je Pupovac.

Pozive predsjednika DIP-a Branka Hrvatina, te državnog tajnika Antuna Palarića da se do zaključenja izbornih popisa pred lokalne izbore iz evidencija pobriše sve kojima tamo nije mjesto, u SDSS-u smatraju bacanjem prašine u oči, jer se taj posao ne može obaviti u tako kratkom roku.

Nataša BOŽIĆ

Primjedbe

Popularni postovi