Knin: Otkriven spomenik kralju Dmitru Zvonimiru

Spomenik kralju Dmitru Zvonimiru, rad šibenskog akademskog kipara Aleksandra Ale Guberine svečano je danas otkriven u Kninu u Parku na Trgu Oluje.


Akciju postavljanja spomenika pokrenula je Družba Braće hrvatskog zmaja, a ideja o tomu postoji već stotinu godina, podsjetio je na svečanosti otvorenja veliki meštar Družbe braće hrvatskog zmaja Dragutin Feletar.


Josipa Rimac i Božidar Kalmeta
- Knin je ucijepljen u hrvatsko-povijesno sjećanje. Bila je sveta obveza da se upravo ovdje postavi spomenik kralju Dmitru Zvonimiru te da tako u sjećanje vratimo djelo tog velikog hrvatskog kralja koji je u Kninu stolovao od 1075. do 1089. godine -kazao je Feletar.

Istaknuo je kako Hrvatska u to vrijeme bila respektabilna i slavna srednjevjekovna država te naglasio vezu Dmitra Zvonimira s katoličkom crkvom budući da je on nakon smrti kralja Zvonimira kraljevstvo naslijedio još 1074. godine, ali je krunu želio preuzeti tek uz Papin blagoslov te je godinu dana kasnije i okrunjen u Solinu.

Izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta kazao je kako su Hrvati uvijek znali prebroditi teška vremena u povijesti, tako je bilo i u kolovozu 1995. kada je zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima Knin oslobođen, a na Kninskoj tvrđavi ponovno se zavijorila hrvatska zastava, zaključio je Kalmeta dodajući kako vjeruje da će Hrvatska uspješno prebroditi i sadašnju globalnu krizu.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac podsjetila je kako su za vrijeme kralja Dmitra Zvonimira Knin i okolica doživjeli procvat, a tim tragom kako je rekla ide i aktualna kninska vlast koja poput slavnog kralja želi graditi crkve i povezivati sve ljude koji su u Kninu pronašli svoj dom. (H)

Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Primjedbe

Popularni postovi