Ruža Jolić - žena koja uz gusle pisme "sklanja"

E-mail Ispis PDF

Array "Pisme za gusle" naziv je nedavno objavljene knjige pjesama, duvanjske guslarice Ruže Jolić. Uz nazočnost brojnih zaljubljenika u narodnu baštinu i svih onih koji su ovoj nadaleko poznatoj guslarici željeli izraziti podršku, knjiga je protekloga vikenda predstavljena u Tomislavgradu. O knjizi su govorili profesori Mijo Tokić i Jozo Mašić, te dipl. iur. Marko Matić.

Gostujući na Radiju Tomislavgrad, Ruža je kazala kako ju je, otkako zna za sebe, privlačilo to narodno glazbalo i pjesme kojima su u dugim zimskim noćima duvanjski guslari kazivali o bogatoj i teškoj prošlosti hrvatskoga naroda i velikih junaka.

Svoje umijeće sviranja gusala okušala je negdje osamdesetih godina, kada je imala i prvi javni nastup tijekom proslave sv. Nikole Tavelića. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su za guslenje u ovim našim krajevima bili predodređeni isključivo muškarci, onda možemo kazati da je Ružin ulazak u njihov svijet, u to vrijeme bio prilično hrabar čin. No, da Ruža ipak nije jedina žena guslarica u duvanjskom kraju, posvjedočila nam je ona sama, ispričavši nam priču o svojoj baki koja je nekada davno svirala gusle i lipo pivala uz njih. Upravo te gusle, stare 150 godina, naslijedila je Ruža koja s ponosom priča o dragom joj instrumentu na kojemu danas svira i pjeva pjesme koje je sama napisala.

Oduvijek joj se, kaže, dalo "sklanjati" pjesme i danas joj je žao što ih nije i ranije počela zapisivati. Ali važno je da je počela. U knjigu koju je objavila, prikupila je ova vrijedna autorica 95 vlastitih pjesama koje govore o sadašnjosti i prošlosti, o junaštvima i stradanjima Hrvata, obitelji i Domovini, a svoje mjesto u knjizi su našle i pjesme s posvetom, te druge koje se pjevaju uz gusle.

Na naš upit kako nastaje pjesma i što je nadahnjuje, Ruža odgovara, kako je nadahnjuje život, obični i neobični događaji.
"Ponekad dok gledam dnevnik, sine mi misao da o nekom događaju koji se spominje napišem pjesmu" - kaže Ruža i dodaje kako onda razmišlja i u glavi reda stihove. Često joj se zna dogoditi i to da u noći ustaje i zapisuje ono što je smislila, jer ako odmah ne zapiše, sutra to već nije to, zaključuje ova zanimljiva žena.

Ruža je veći dio svoga života proživjela u rodnoj Kongori odakle joj je i suprug. Danas s obitelji, koja joj je najveća podrška u njezinoj ljubavi prema guslarstvu, živi u Dućama kraj Omiša. Međutim, kako nam je rekla, iako fizički nisu ovdje, ona i njezin suprug duhom su uvijek u rodnom zavičaju u koji rado i često navraćaju.

Za duvanjsku guslaricu pročulo se nadaleko, pa je tako nedavno i Hrvatska televizija za emisiju Globalno sijelo snimila reportažu o Ruži Jolić.
"Nakon emisije nisam mogla ostati od poziva"- kaže Ruža i dodaje kako su je zvali rodbina i prijatelji sa svih strana, čestitali joj i izrazili podršku da ustraje u svojoj velikoj ljubavi.

Na kraju ove priče, ekipa Radija Tomislavgrad našoj guslarici zaželjela je dobro zdravlje i još puno napisanih i ispjevanih pjesama za gusle kojima će mlađim naraštajima kazivati o bogatoj i burnoj prošlosti Hrvata.

Primjedbe

Popularni postovi