KOORDINACIJA BRANITELJSKIH UDRUGA GRADA SPLITA

PRIOPĆAJNIM SREDSTVIMA

Reagiranje povodom otkrivanja masovne grobnice žrtava partizanskog terora

Povodom najnovijeg otkrivanja masovne grobnice u rudniku Barbara pokraj Laškog, u kojoj su pronađene kosti nedužnih Hrvata koje su jugoslavenski partizani poubijali nakon završetka Drugog svjetskog rata, Koordinacija braniteljskih udruga Grada Splita objavljuje priopćenje slijedećeg sadržaja.

Istraživanja masovnih grobišta u Sloveniji s hrvatskim žrtvama ubijenim nakon kraja 2. svjetskog rata, potvrđuju strahovite razmjere zločina koje su nad Hrvatskim vojnicima i civilima počinile partizanske snage na Križnom putu, kao i godinama kasnije tijekom strahovlade Jugokomunističkog režima na čelu s Josipom Brozom Titom, a o kojima je 50-tak godina vladao „zavjet šutnje“. Ti zločini, unatoč stotinama pronađenih grobišta u kojima su pronađene stotine tisuća žrtava, u proteklih 20-tak godina još uvijek ostaju neistraženi, a njihovi počinitelji nekažnjeni.

Snimke posljednjih istraživanja u blizini Laškog, u kojima su slovenski istražitelji u Hudinoj Jami, u rudniku Barbara pronašli jezovite dokaze o stotinama žrtava koje su žive zatrpane u rudniku, posute vapnom ili su ubijene plinom, što će konačno utvrditi istraga, prisilila je i nekadašnje vodeće jugofunkcionere iz Sloveniji da otvoreno osude počinjene zločine te se distanciraju od svog vođe Tita, bez čijeg se znanja i odobrenja isti nisu mogli provesti. I dok su u Sloveniji na djelu istrage o žrtvama rata i poraća te potpuno distanciranje od počinjenih zločina, dotle se u Hrvatskoj i dalje prikriveno revitaliziraju i zataškavaju zvjerstva i zločini partizanskih snaga nad Hrvatima, pa se stječe dojam kao da je riječ o slovenskom a ne hrvatskom problemu. Povijesna činjenica da je u masovnom gubilištu iza rata stradalo najviše Hrvata u povijesti traži jasno i čvrsto određenje hrvatske politike prema ubojstvima koja su se događala isključivo radi različite nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Umjesto da se u Hrvatskoj nakon više od šezdeset godina ubijenim žrtvama dade pravo na istinu, spomen i grob, istrage su obustavljene ukidanjem Saborske komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, koja je raspuštena kod promjene vlasti 2000, godine, kako se počinitelji zločina za života ne bi stigli procesuirati.

Nakon otkrivanja Hudine Jame borci NOR-a iz Hrvatske sada licemjerno šute, a ne javlja se ni hrvatski predsjednik koji često voli isticati kako su sve žrtve jednake.

I, dok se u našoj zemlji genocid nad stotinama tisuća pobijenih nakon kraja 2. svjetskog rata uporno i sustavno zataškava, istodobno traje opća kriminalizacija obrambenog Domovinskog rata i njegovih sudionika, kojima se prebrojava svaka ispaljena granata u Oluji, a u kritikama prednjače upravo oni pojedinci i strukture koje relativiziraju partizanske zločine. Ne govori li to najbolje u kakvom sustavu živimo i na kakvim premisama se još uvijek vlada Hrvatskom?

Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita radi pijeteta i poštovanja prema žrtvama traži od hrvatskih državnih vlasti ne samo deklarativnu osudu počinjenih zločina, već potpunu primjenu europskih standarda na komunističke zločine i potpunu dekomunizaciju hrvatskog društva, pri čemu podrazumjevamo prestanak veličanja i brisanje imena sa trgova i ulica u Republici Hrvatskoj Josipa Broza Tita, zločinca odgovornog za najteže zločine u hrvatskoj povijesti i šire.

Tražimo kažnjavanje odgovornih, kao i utvrđivanje prave istine sastavljanjem poimeničnog popisa žrtava, kao što je to uređeno i drugim zemljama, jer je to jedini način izbjegavanja bilo kakvih manipulacija.

Kako bi se to i provelo tražimo osnivanje neovisnog Državnog povjerenstva koje će nastaviti s utvrđivanjem žrtava rata i poraća.

Također, nezamislivo je da u više od godinu dana Vlada RH nije pokazala interes za potpisivanje prijedloga slovenskog Sporazuma o istraživanju i obilježavanju masovnih grobnica žrtvama Drugog svjetskog rata u Sloveniji, kojim be se uredilo i prenošenje posmrtnih ostataka nazad u Domovinu, za razliku od Njemačke i Italije koje su promtno uredile odnose sa Slovenijom oko istraživanja zločina nad svojim građanima u Sloveniji,

Od strane Državnog odvjetništva nakon otkrivanja ovakvih zločina očekuje se promtno postupanje po službenoj dužnosti, što nije do sada bio slučaj. Naprotiv, usporeno postupanje po kaznenim prijavama koje su im podesene i prije 10-tak godina dovodi u pitanje sumnju u njegovu pristranost te političku komunističku obojenost.

Predstavnik koordinacije

Mirko Ramljak

U Splitu, 14. ožujka 2009. godine

Primjedbe

Popularni postovi