AGGIORNAMENTO

Po trnju do zvijezda

„Kao što je Mojsije podignuo zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin čovječji“ – današnje evanđelje započinje prisjećajem na zgodu prigodom izlaska izraelskog naroda iz egipatskog ropstva (Br 21,4-9). Hodeći kroz pustinju narod se počeo žaliti što je uopće izišao iz Egipta, pa makar i ostao u ropstvu. Tada su naišli na ljute otrovnice i počeli masovice pogibati, te su zavapili Gospodinu da im pomogne.

>>>> VIŠE


Evandjelje je živa Riječ. I svagda i svugdje je aktualno. Ipak, ponekad nam se nakon slušanja ili čitanja Božje Riječi, učini kao da je doslovce pisana 'hic et nunc', danas i ovdje, tu u našem susjedstvu, samo za nas, bilo da je adresat pojedinac ili cijeli narod.
Stari su Židovi ljuti što ih je Mojsije uopće poveo u Obećanu zemlju, što su krenuli za 'loncima misirskim'. Mnogi su mrmljali da im je 'ropstvo bilo draže' Dok nisu naišli na 'zmije otrovnice' i počeli pogibati.

Koliki među nama žale za 'loncima jugoslavenskim', jer nisu baš svi robijali u Gradišci, Zenic, Golom otku ili Foči. Čak nas uvjeravaju kako nismo bili samo sitiji, nego i slobodniji u 'titovini'. Takvima nisu neki argumenti kad ih se priupita jesu li išta znali o stravičnim istinama o stradanju naših djedova od strane 'osloboditelja'. Ako su pak znali, jesu li smjeli o tomu riječ progovoriti. To nije nikakav argument za njih. Reći će vam da je u tom i takvom komunističkom 'Egiptu' bilo više socijalne pravde, jednakosti i iznad svega mira. Znaju dobro takvi da je najveći mir na groblju, i da taj mir nije bioposljedica pravde te je kao takav i generirao onako strašne sukobe u nedavnom domovinskom obrambenom ratu. Zaboravljaju to i neki gorljivi zagovaratelji novog 'bratstva i jedinstva' u BiH, pa nas htjeli mi ili ne, neprestano podsjećaju na 'bolji život', 'suživot' kojeg smo 'izgubili' samo i isključivo zbog tamo nekih 'nacionalista'.
I zmije su nas počele ujedati. Pravi medijski udavi, koji ne mogu zaključiti dnevni ili tjedni list bez priče o 'svećeniku pedofilu', o borbi za 'istospolne zajednice' i ostale teme iz scenarija z a novu Sodomu i Gomoru. Zato, slušajmo pozorno Riječ Božju i ne ponavljajmo pogrješke naših davnih prapredaka.

Primjedbe

Popularni postovi