(NE)DOSLJEDNI MIKLENIĆ

Kad sam se prije tri tjedna pokušao našaliti nakon komentara vlč. Miklenića o (ne)pozivanju ravnatelja Hrvatske inozemne pastve, don Ante Kutleše (rođenog u Prisoju kod Tomislavgrada) na sjednici Odbora za Hrvate izvan RH, kojim predsjeda dr. Ivan Bagarić (rođen u Stepenu kod Tomislavgrad), ne sluteći kakva polemika će se započeti, napisao sam da to nije problem odnosa katoličke Crkve i politike, konkretno hrvatskog Sabora, nego čisto duvanjski nesporazum.
Budući da sam djelomično prenio Bagarićev odgovor na Miklenićev komentar (GK 4/09), prenosim i Miklenićev 'utuk na utuk' (GK 5/09, 01. veljače 2009.), odnosno najbitnije iz njegova odgovora.

U tom odgovoru na odgovor dr. Bagarića, Miklenić ponavlja da 'odnos sadašnje Hrvatske i njezinih struktura i političkih elita prema hrvatskom iseljeništvu (...) nije dobar ni primjeren hrvatskim nacionalnim interesima'. Glavni urednik GK se ponovno osvrnuo i na (ne)pozivanje ravnatelja hrvatske inozemne pastve na sjednice Odbora za Hrvate izvan RH. Ravnatelj je tako po Mikleniću pozvan tek na 10. sjednicu tog Odbora, koja je održana upravo u 'vrijeme objavljivanja komentara', iz čega se po Mikleniću, 'ne može zaključiti da su dosad saborskom odboru bile hrvatske katoličke misije baš u prvom ili drugom planu'. Miklenić se ne slaže ni s Bagarićovom tvrdnjom da je 'hrvatsko iseljeništvo nešto dobilo samim tim što je u Zagrebu osnovan jedan saborski odbor'.
Na koncu ovog odgovora, vlč. Miklenić zaključuje: "Bude li ova razmjena reakcija imalo pomogla da se u RH zauzme stvarno korektan i primjeren politički i strateški odnos prema hrvatskom iseljeništvu - onda je dobro da se dogodila".

E sad, kad bi bio dosljedan kao što nije (a od drugih to zahtjeva), urednik GK bi se potrudio zabilježiti bar vijest, ako ne i izvješće ili reportažu o velikoj proslavi katolika, Hrvata izvan RH, proslavi obljetnice donošenja moćiju sv. Tripuna u Kotor, koju je pretprošle nedjelje predvodio osobno kardinal Bozanić i kojoj su, među inima, nazočili i predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH, dr. Ivan Bagarić kao i sam predsjednik hrvatskog Sabora, Luka Bebić. Tim prije što Hrvati, katolici u Crnoj Gori nemaju svoj katolički tjednik ni kakve druge medije. Možda nešto bude objavljeno u sutrašnjem izdanju GK ? Živi bili pa vidjeli.

Kako bilo, problem (ne)pozivanja ravnatelja hrvatske inozemne pastve na sjednice Odbora za Hrvate izvan RH ostaje rješiv na unilateralnoj duvanjskoj razini:)), a za analizu odnosa ove i neke druge hrvatske vlasti prema Hrvatima izvan RH nije dostatan jedan komentar, makar potpisan od poštovanog urednika GK, (ne)dosljednog vlč. Ivana Miklenića.

Primjedbe

Popularni postovi