KARDINAL PULJIĆ U WASHINGTONU

Kardinal Puljić na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu Ispis E-mail
Svijet - Kultura | Srijeda, 04 Veljača 2009

Image
V
rhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, koji boravi u višednevnom posjetu Sjedinjenim Državama, u utorak je na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu održao predavanje na temu "Međureligijski dijalog i suživot u poslijeratnom Sarajevu".

Gostujući na poziv rektora Johna J. DeGioia, u ciklusu predavanja 'Nostra AEtate Lecture', kardinal Puljić je opisao teškoće s obnovom međureligijskog odnosno međuetničkog povjerenja u BiH nakon rata, problem nejednakosti pred zakonom i neravnopravnosti na cijelom državnom teritoriju BiH.

Naglasio je da međureligijski dijalog nema alternative i kako ne treba podizati zidove i gušiti raspravu, te time poticati međusobno nepovjerenje.

"Jako je važno da međureligijski dijalog bude hrabar i sučeljen s istinom", rekao je kardinal i upozorio da političari to ne shvaćaju i znaju negirati istinu da bi se očuvali na vlasti.

Kardinal Puljić iznio je i podatke o egzodusu Hrvata iz BiH, navodeći da je od 820 tisuća katolika, koliko ih je prije rata živjelo u BiH, danas ostalo 460 tisuća.

Ukazao je na posebno teško stanje u srpskom entitetu, gdje od nekadašnjih 220 tisuća, danas živi samo 13 tisuća katolika.

Govorio je i o odlasku Hrvata iz Sarajeva, koje je u posljednje dvije godine napustilo 500 katoličkih obitelji.

Odgovarajući na pitanja o jačanju islamskog pokreta u BiH kardinal Puljić je razdvojio odnose međusobnog vjerskog uvažavanja kod starijih stanovnika Sarajeva, muslimana i katolika, u odnosu na novi "uvezeni" vahabistički mentalitet.

"Postoji jedan mentalitet koji nije naš izvorni iz BiH, taj utjecaj postoji. Ja ih puno ne poznajem, ali znam da ih zovu vehabije. Nisu oni muslimani koje znam iz svog djetinjstva. O tome vrlo rijetko govorim, jer brzo dobijem prijeteća pisma", rekao je kardinal.

Osim susreta s crkvenim velikodostojnicima i obilaska vjernika u hrvatskim pastoralnim misijama, kardinal Puljić se u Washingtonu u utorka sastao sa senatorom Markom Begichem te s kongresnicima Christopherom Smithom i Georgeom Radanovichem.

U nedjelju je kardinal Puljić služio misu u Hrvatskoj pastoralnoj misiji Sv. Blaža u Washingtonu, u crkvi Gospe od pobjede, pred više od sto vjernika.

U subotu je kardinal Puljić posjetio Steelton u Pennsylvaniji, gdje je predvodio misu u crkvi Blažene djevice Marije, pred oko 350 vjernika.

"Budite ponosni na to otkuda dolazite. Ne zaboravite duh svoj kulture. Ne zaboravite domovinu", rekao je kardinal hrvatskim vjernicima.

Misa u Steeltonu počela je s procesijom, a poslije je u društvenoj dvorani crkve održano primanje uz tamburice, hrvatski folklor i plesove.

(Fena)

Primjedbe

Popularni postovi