DAN ŽIVOTA PROSLAVLJEN U VINICI


VINICA - U župi Rođenja Marijina u Vinici proslavljen je u 5. nedjelju kroz godinu 8. veljače Dan života svečanim euharistijskim slavljem, kojemu je predsjedao mjesni župnik don Ilija Drmić. Za vrijeme te mise djeca su ministrirala, čitala misna čitanja i molitve vjernika. Župnik je u svojoj propovijedi govorio o životu kao Božjem daru što ga treba neprestance njegovati i čuvati. U Božjem stvorenom svijetu postoje stupnjevi života koji se očituju u biljkama, životinjama, a najveći stupanj života postoji u čovjeku jer je on kruna Božjega stvaranja. Čovjek je obdaren razumom i slobodnom voljom, te je po tome malo manji od Boga, koji je životvorac i malo manji od anđela. Bog ga je okrunio slavom i čašću (usp. Ps 8). Da bi uistinu takav i ostao, potrebna mu je uvijek nova snaga Božje ljubavi i milosti. Pri završetku ovoga misnoga slavlja obavljen je čin grličanja svih nazočnih vjernika, osim onih koji su to obavili za vrijeme mise 3. veljače na spomendan sv. Blaža.

U vrijeme redovitih župnih oglasa župnik je narodu predstavio Popis pučanstva Vinice koji obuhvaća cijelo 20. st. i sve do naših dana. Iz toga popisa razvidno je da je župa Vinica, sa svim svojim selima i zaseocima, velika kolijevka hrvatskoga naroda, koji se u drugoj polovici 20. st. dobrano raselio diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Sada je u Vinici 405 vjernika u 193 obitelji, a u raseljeništvu ima ih u 807 obitelji blizu 4000, s tim da je iz Vinice u svemu odselilo još toliko vjernika od kojih su mnogi preminuli u mjestima doseljenja, a opet velika većina njih pokopana je u grobljima rodne župe. Ta praksa pokapanja dragih pokojnika u zavičajnim grobljima još je u tijeku. Tako 2008. god. pokopano ih je u viničkim grobljima iz iseljeništva 8, a onih domaćih bilo je 7.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje božićno-novogodišnjega lista Studenci iz istoimene susjedne župe, u kojem su objavljena dva zanimljiva teksta o obnovi Vinici i opis hrvatskih pučkih običaja u došašću i božićnom vremenu. O tome župnom listu, koji izlazi već 23 godine, govorio je načelnik općine Lovreć Ante Babić. Potvrdio je mnoge činjenice vrsne dosadašnje suradnje na svim razinama, a jedna od njih jest i podrška obnovi viničkoga kraja koji je jedan od najraseljenijih kod nas. Spomenuo je i to da se raduje izgradnji puteva što će uskoro uslijediti (Vinica - Rošnjače - Mijakovo Polje). Ti asfaltirani putevi mogli bi posebno doprinijeti oživljavanju ovoga kraja.

U povodu ovoga svojevrsnog blagdana za župu Vinicu, kad se ujedno zahvaljuje Bogu za milost brojnih rađanja pa bez obzira gdje Viničani žive i rade, a najveći broj njih nalazi se u Hrvatskoj, primjerice u Zagrebu i Splitu s okolicom ima ih 450 obitelji, upriličena je i izložba dječjih crteža što su nastali na satima župne kateheze, a u povodu karnevalskih svečanosti izložene su i poučne karikature Ante Ivankovića kao i dječji izbor najljepših citata o knjigama, među kojima je na prvom mjestu Biblija, knjiga istine i života. Budući da je stari župni dvor još uvijek u obnovi, izložba je ovoga puta pripremljena u samoj crkvi.

Istoga dana proslavili su svoj zlatni pir Jozo Bilobrk i Iva r. Krakan, koji su se vjenčali u viničkoj crkvi 9. veljače 1959. pred tadašnjim župnikom don Srećkom Čulinom, a kumovi su bili Jozo Jurčević i Marija Ćurković. Te godine u svemu je bilo 25 vjenčanja u viničkoj župi, a 2008. god. bilo je samo jedno vjenčanje. Ovaj bračni par ima petero djece: Franu, Božu, Anđelku, Petra i Mirka, te trinaestero unučadi. Oni su svečano proslavili svoj zlatni pir 14. veljače i u župi sv. Mihovila na Kamenu u Splitu, gdje su obnovili svoja bračna obećanja za vrijeme mise, a potom su imali svečanu obiteljsku proslavu na kojoj se sabrala rodbina, prijatelji i znanci.

Primjedbe

Popularni postovi