80 GODINA ZATVORA ZA 'UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT'

Drastične kazne: Četvorici Hrvata 80 godina zatvora !" src="http://pincom.info/slikaID.php?ID=51141">

Drastične kazne: Četvorici Hrvata 80 godina zatvora !

Marko Radić osuđen je na 25, Dragan Šunjić na 21, Damir Brekalo na 20 i Mirko Vračević na 14 godina zatvora

Opširnije (20)

Neprijeporno je da je ratnih zločina bilo. Da ih je bilo na svim stranama, da su stradavali nedužni, da žrtve zahtijevaju pravdu, te da je MIR djelo pravde i samo kao takav (p)ostaje trajna kategorija. S tim bi se svi mogli složiti.
S druge strane, očito se različitim mjerama mjere zločini nad jednima, drugima i trećima.
Dok MZ hvali suradnju Srbije - objektivno najodgovorniji za ratne zločine po Hrvatskoj, Herceg Bosni, RS-u i cijeloj BiH, Mladić je izvan domašaja pravde. Nije to bio dostatan razlog nikomu iz MZ ni iz EU za nepotpisivanje SSaP-a sa Srbijom.

Za ratne zločine u Vukovaru, Hadžić nije još i tko zna hoće li ikad odgovarati. Kao ni Kadijević, Adžić i drugi oficiri tzv. JNA, a ostala trojka osuđenih dobila je manje od 10 godina zatvora zajedno!? Aca Vasiljević, master mind ratnih zbivanja na području cijele ex YU se pojavljuje u najgorem slučaju kao svjedok u nekim procesima.
Dok je hrvatska vlast, kako bi dokazala kooperativnost, sama osudila Norca, sudi Glavašu, izručila najprije Hrvate iz BiH a na koncu i samog generala Gotovinu.

Slično je i u BiH.
Dario Kordić je, iako samo političar, bez vojnih ovlasti, osudjen na 25 godina strogog zatvora, a ratni šerif iz Bugojna, Selmo Cikotić, koji je znao i bio odgovoran za logore u Bugojnu, znao za 'nestanak' desetina Hrvata, danas je ni manje ni više nego državni MINISTAR OBRANE (!!?).
Tko više uopće spominje ratnog načelnika Bugojna Dževada Mlaću i njegovu 'zapovjednu' odgovornost. Handžić i ostali su pušteni iz pritvora i brane se sa slobode.
Delići, Delalići, Halilovići... su uvaženi gradjani, reformirani političari, ugledni zastupnici, sutra možda i predsjednici ove nesretne države. Za Grabovicu i Uzdol, za Bugojno i Križančevo selo, za Stipića livadu i brojna druga stratišta Hrvata u BiH nije postojao ' udruženi zločinački poduhvat'. Sve su to bili 'incidenti' za koje nitko ne odgovara, koje nitko nije zapovjedio, koji su se jednostavno desili. Ne može se ne zaključiti da nas se mjeri dvostrukom mjerom.

Stoga će i ovakva drastična presuda Maki Radiću i ostalima izazvati novi val mržnje, dodatno produbiti nepovjerenje gradjana Hrvata u institucije Federacije i BiH. Ovakva presuda, ponavljam u usporedbi s drugima, je dodatni argument svima koji tvrde da je FEDERACIJA tamnica hrvatskog naroda, da je ovakva BiH samo novi OKVIR ZA satru MRŽNJU.
Mnogi, iznova frustrirani Hrvati će se zapitati - tko nam je kriv?

Sudbina? Malobrojnost? Razjedinjenost? Neorganiziranost? Loše političko vodstvo? Sluganstvo i sadomazohističko (pri)klanjanje svakom novom gospodaru?
Možda sve zajedno. Ali, nema mjesta očajavanju. Nema smisla proizvoditi novu mržnju. Nema potrebe čak ni krivce tražiti.
Vrijeme je hercegovačkom 'poskoku' i bosanskom 'sljepiću' - PROGLEDATI!
I organizirati se. Jer PRAVDU nam, kao ni bilo komu drugom, NE ĆE NITKO DAROVATI. Za nju se valja izboriti. OSLOBOĐENJE I SLOBODA nisu isto. Hrvati u BiH nisu slobodni, nisu ravnopravni s druga dva naroda, niti im je omogućen institucionalni okvir za ostavrenje pune slobode. Dok se to ne ostvari - nema mira. Ni boljitka. Čak ni onima koji se raduju i likuju nad ovakvom, sramotnom presudom.

Primjedbe

Popularni postovi