Stvori treći entitet i napravio si konsenzus

Kruh naš svagdašnji, Pisma Komentiraj prvi

Na nedavnom skupu o ustavnim promjenama u Vitezu Dragan Čović između ostalog reče:
Međutim, konsenzus je potreban, treba ga i naći”, zatim “kako će HDZ BiH i Hrvati u BiH prihvatiti i svako rješenje koje predlože Bošnjaci ili Srbi, a u kojemu će Hrvati biti potpuno ravnopravni.”

Eto ti ga na. Onaj tko vjeruje u konzenzus i rješenje od Bošnjaka ili Srba koji Hrvatima daju ravnopravnost mora da je jeo gljive ludare. Takvo nešto neće (nažalost) doći, niti je ikome na kraju pameti, posebno ne Bošnacima, koji su sve vrijeme od Daytonskog sporazuma iskoristili da Hrvate što više da obesprave, a ne da ih smatraju ravnopravnim. Zašto bih sada? Jeli ih neko zato ukorio? Jeli im itko nametnuo neke mjere da prekinu s tim? Niko i ništa. Tzv. međunarodna zajednica i njezin visoki predstavnik sve to opušteno gledaju, niko ni da trepne. Igra ide po njihovom scenariju. Nepotrebno je razmišljati što bi već bilo da Hrvati imaju političara kao što je Dodig, koji više od dvije godine harači kako mu se prohtje.

Čoviću, Čoviću, misliš li ti zaista da se od onih koje smo za rat opremili i primili im brojne izbjeglice, a isti nam zabili nož u leđa, može očekivati neki ravnopravni prijedlog za rješenje sadašnje situacije?

I pticama na grani je jasno da si treći entitet moramo izboriti sami. To nam neće dati niti oni koji su nas podmuklo izigrali, kao niti oni koji se zato verbalno izglašavaju. Zato je neophodno hitno ujedinjavanje cjelokupnog hrvatskog korpusa, a ne neko sanjarenje. Konzensus će biti samo onda moguće kada dvije suprotne strane nebudu u stanju da svoje perfidne aspiracije ostvare na leđima Hrvata, a ne kad si isti nešto predlože. (PISMA IZ NJEMACKE, Bandov)

Primjedbe

Popularni postovi