ODNOSI CRKVE I DRŽAVE BiH

OTKRIVAMO Papa Benedikt XVI poručio preko ap. nuncija
Temeljni ugovor vodi BiH u Europsku Uniju
Autor Zoran Krešić

Sveti Otac tijekom privatne audijencije za apostolskog nuncija msgr. Alessandra D’Errica prošloga tjedna
Sveti Otac tijekom privatne audijencije za apostolskog nuncija msgr. Alessandra D’Errica prošloga tjedna

Sveti Otac Benedikt XVI. je tijekom privatne audijencije za apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa msgr. Alessandra D’Errica tijekom prošloga tjedna u Vatikanu iskazao želju da rad Međudržavnoga povjerenstva između BiH i Svete Stolice rezultira dobrim plodovima, ocjenjujući da se i na taj način u provedbi međunarodnih ugovora testira spremnost države na putu prema Europskoj uniji.

Analiza Ugovora
- Na poseban način su analizirani detalji Ugovora Svete Stolice i BiH, kao i rad mješovitoga povjerenstva koje je osnovano u srpnju ove godine. Sveti Otac je ponovno izrazio želju da rad tog mješovitog povjerenstva donese dobre plodove za ovu zemlju, za miran suživot naroda u BiH i za mjesnu Crkvu.

Sveti Otac je dodao kako će i na ovaj način Bosna i Hercegovina ostvariti napredak prema Europskoj uniji, potvrdili su jučer iz Apostolske nuncijature u BiH. Prema tim navodima, nuncij D’Errico je Svetoga Oca izvijestio kako je za srijedu (sutra) predviđen prvi susret Međudržavnoga povjerenstva u kojemu se nalazi po šest predstavnika Katoličke crkve i države Bosne i Hercegovine.

Potpora Povjerenstvu
Ovo povjerenstvo, koje je utemeljeno u srpnju prigodom posjeta ministra vanjskih poslova Svete Stolice Dominiquea Mambertija, trebalo bi riješiti brojna pitanja vezana uz položaj Katoličke crkve u BiH. To se, prije svega, odnosi na pravni status Crkve i njezino djelovanje u BiH. Brojna, međutim, pitanja trebaju u smislu realizacije dobiti i pravni nastavak kroz provedbene akte u obliku propisa i zakona BiH. To uključuje i zakon o restituciji imovine.

Očekuje se da bi rad ovoga povjerenstva mogao utrti put za općeprihvaćena načela u odnosu države prema drugim vjerskim zajednicama. U privatnome susretu sa Svetim Ocem, ali i državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom te šefom diplomacije Dominiqueom Mambertijem, koje je imao u Vatikanu, nuncij D’Errico je imao priliku predstaviti situaciju i perspektive Bosne i Hercegovine, kako države, tako i položaj Crkve i Hrvata u BiH, priopćeno je iz Apostolske nuncijature u BiH

Primjedbe

Popularni postovi